Ne prihvataju rezultate: Opozicija iz RS-a sutra ponovo održava proteste u Banjoj Luci

Opozicione stranke u bh. entitetu RS najavile su za sutra nove proteste u Banjoj Luci, nezadovoljne, između ostalog, radom i izvještavanjem javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske.

Ne prihvataju rezultate: Opozicija iz RS-a sutra ponovo održava proteste u Banjoj Luci
Ne prihvataju rezultate: Opozicija iz RS-a sutra ponovo održava proteste u Banjoj Luci

Potpredsjednica PDP-a i kanidatkinja opozicije za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić kazala je da protesti neće stati, te da 1.000 razloga ima za proteste.

“Naš zahtjev je žalba CIK-u i Apelacionom vijeću Suda BiH, ali i zahtjevi sa prethodnih skupova. Rad pravosuđa i procesuiranje onih koji su učestvovali u krađama na izborima. Brojni su dokazi , a nema ni jednog epiloga. Sa tim nećemo stati. Kakvu god donijelo odluku Apelaciono vijeće, neće biti ‘pojeo vuk magarca’ i nikom ništa”, istakla je Trivić.

Ona je kazala da neće šutke gledati kako je građanima Srpske oteta izborna volja.

Trivić se osvrnula i na uticaj vladajućih struktura na rad RTRS-a.Ona je poručila da ostaje i zahtjev prema RTRS-u za objektivno izvještavanje i da prestanu etiketirati sve ljude koji drugačije misle od režima.

“RTRS je kuća svih nas. Trebala bi biti kuća svih građana. Pa i mi neke građane predstavljamo. Ne etiketirate vi nas. Vjerujte ja nemam problem s etiketama RTRS-a. Vi etiketirate sve one građane koji imaju slično razmišljanje kao mi”, kazala je Trivić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se osvrnuo na odluku CIK-a da proglasi Milorada Dodika za pobjednika.

On je istaknuo da je poslano preko 300 stranica raznih dokaza koji su složeni sa pravnicima.

Borenović smatra da je riječ o žalbi koju pravosudna instanca ne može odbaciti, nego prihvatiti.

“Dovoljno je da se pogleda samo sadržaj žalbe koja ima na desetine i stotine raznih dokaza da se ovi kriminalni i koruptivni izbori za nivo predsjednika i potpredsjednika ponište u cijeloj RS i u skladu sa Izbornim zaokonom ove zemlje u roku od 14 dana ponove”, rekao je Borenović.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) trebalo bi sutra da potvrdi zvanične rezultate Općih izbora, osim ako Apelaciono veće Suda BiH ne donese drugačiju odluku u odnosu na onu koju je donio CIK u vezi sa žalbama koje se odnose na ponavljanje izbora za nivo predsjednika i potpredsednike Republike Srpske.

klix