Ne prestaju unutarstranačka prepucavanja u NES-u (A-SDA) ZDK

Ovih dana svjedoci smo unutarstranačkih prepucavanja u NES-u (bivšoj A-SDA) Zeničko-dobojskog kantona.Podsjećamo da je ova stranka na Općim izborima 2022. godine osvojila dva mandata, i da se u procesu implementacije vlasti u ZDK podjela na način da je izabrani zastupnik Ramo Isak stao na stranu uz koaliciju SDA, a zastupnica Almina Sivić je stala na stranu koalicije stranaka okupljene oko BHI-Fuad Kasumović.

Istini za volju zastupnica Sivić je samo ispoštovala instrukcije Centrale NES-a iz Cazina i tako je i glasala. Isto tako, Ramo Isak je samo postupio kao što je postupio 2018. godine kada je formirao vlast sa SDA. Ili još bolje rečeno, Ramo Isak je samo htio ići ponovo u vlast sa SDA kao što je to nakon nekoliko mjeseci NES uradio u Unsko-sanskom kantonu.

Ali, u Unsko-sanskom kantonu se može sa SDA, a u Ze-do kantonu se ne može sa SDA. Ipak, u Ze-do kantonu postoji Fudo, pa možda i nije moglo u Ze-do NES sa SDA.Koalicija koju je okupio Fuad Kasumović je i formirala vlast u ZDK, a NES je dobio jedno ministarsko mjesto u novoj Vladi ZDK (umjesto tri koliko je imao u prethodnom sazivu, sa isto dva zastupnika).

Dobra računica za NES, nema šta! Dobro, dobili su mandat delegata u Domu naroda FBiH. Sad na površinu izlazi NES-ov “prljavi veš” pa smo tako saznali da zapravo ni Ramo Isak nije predsjednik NES u Zeničko-dobojskom kantonu, niti je Fahir Solo predsjednik NES-a u Tešnju, barem se tako moglo pročitati iz njihovih saopćenja.

Ko su zapravo predsjednici, to još ne znamo, a ne znamo ni da li NES uopšte funkcioniše na nivou Ze-do kantona nakon formiranja nove Vlade ZDK. Znamo samo da su navodno prekinuli saradnju NES Tešanj i Ramo Isak, zbog neke stranačke svađe u kojoj je trebala “pasti mrtva glava”.

Glava nije pala, ali su pale teške riječi, koje su dovele do toga da na terenu u Ze-do kantonu NES skoro da i ne postoji.

Radio zos