More
  spot_img

  Našu državu u samo tri godine napustilo 5000 vozača


  Podatak da sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu više nikoga ne iznenađuje, a nadležne i dalje nimalo ne zabrinjava, iako je prilično šokantno to što se mnogi od njih više nikad ne namjeravaju vratiti u domovinu.

  Državu i vlast krive jer su ih primorali na odlazak.

  Službeni podaci bit će objavljeni krajem mjeseca, ali, prema onima kojima trenutačno raspolažu u Uniji za održivi povratak BiH, zemlju je u ovoj godini napustilo oko 170.000 stanovnika, piše Večenrji list BiH.

  Više od 16.000 radnih dozvola u Sloveniji za radnike iz BiH izdano je u 10 mjeseci ove godine, priopćila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. No, građani BiH se odlučuju, osim u zemlje regije, na odlazak čak i u Veliku Britaniju i Ameriku.

  Najtraženija zanimanja u Europi i svijetu su varioci, vozači, zidari, bravari, pomoćni građevinski radnici…

  Nedostatak profesionalnih vozača u posljednje vrijeme problem je u cijelom svijetu, a BiH još od prije pandemije ima taj problem. “Imamo podatak, koji je 100% točan, da je iz BiH od 2019. godine do sada otišlo više od 5000 profesionalnih vozača. Također, preregistrirano je između 1200 i 1300 prijevozničkih tvrtki iz BiH u Sloveniju. Svakoj prijevozničkoj tvrtki u BiH, ovisno o njezinoj veličini, nedostaje jedan, dva, pet, deset pa čak imamo prijevozničkih tvrtki koje su zaista jake, imaju po 150 kamiona, i kojima nedostaje 50 vozača. Primjerice, u Banjoj Luci na Zavodu za zapošljavanje nema niti jednog profesionalnog vozača. Natječaji su stalno raspisani i prije će vam se na to mjesto javiti kirurg za vozača nego profesionalni vozač. Pod profesionalnim vozačem podrazumijeva se vozač koji može sjesti u kamion i otići na put u Europsku uniju: Nizozemsku, Njemačku…, takvog vozača trenutačno ne možete naći. Točan je podatak da je u Sloveniji ove godine izdato 16.000 radnih dozvola za bh. državljane. U tih 16.000 vjerojatno imate 1500 do 2000 profesionalnih vozača. Ako pogledate na cestama, posebno u gradskom i prigradskom prijevozu, 70 posto voze umirovljenici, a tako je i u teretnom prometu. Naravno, ne idu izvan granica BiH”, kazao je za Večernji list Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika RS-a.

  Izvor: Jelah.info  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci