More
  spot_img

  Napustio školu pa od smeća zaradio stotine miliona dolara

  Inspiracija može doći u bilo kom trenutku. Za Briana Scudamorea, 50-godišnjeg multimilionera, osnivača firme za odvoz smeća “1-800-GOT-JUNK?”, taj trenutak se dogodio dok je čekao pomfrit.

  Godine 1989. Scudamore je bio 19-godišnjak koji je napustio srednju školu i još uvijek razmišljao o koledžu, dok je bio je u potrazi za privremenim poslom koji bi mu omogućio da finansira nastavak obrazovanja.

  Jednog dana, dok je čekao u automobilu red za McDonald’s u Vankuveru, Scudamore je vidio stari kamion s natpisom firme za uklanjanje smeća. Iznenada je odlučio da i on to može raditi.

   U roku od sedam dana Scudamore je čitavu životnu ušteđevinu – oko 1.000 dolara – uložio u pokretanje vlastite firme za odvoz smeća, koju je u početku nazvao “The Rubbish Boys”.

  – Potrošio sam 700 dolara na stari Ford F-100, a ostatak na letke i vizitke – kaže Scudamore za CNBC, prenosi BiznisInfo.

  Uspio skupiti novac za obazovanje

  U prvih nekoliko sedmica, Scudamore kaže da se uspio izboriti. U prvoj godini poslovanja, zaradio je oko 1.700 dolara, što je iskoristio za pokrivanje školarine na koledžu.

  Od tada, Rubbish Boys prerastaju u firmu “1-800-GOT-JUNK?”, vrijednu 300 miliona dolara koja je glavni dio veće grupacije koju je pokrenuo Scudamore.

  Firma upravlja franšizama za uklanjanje smeća na otprilike 160 lokacija u SAD, Kanadi i Australiji pod kapom Scudamoreove grupacije O2E, za koju kaže da vrijedi pola milijarde kanadskih dolara ili oko 368 miliona američkih dolara.

  Matična grupacija sada uključuje i kompaniju za farbanje kuća WOW 1 Day Painting i uređenje domova Shack Shine, koje je Scudamore osnovao 2010. i 2015. godine.

  O2E znači “od običnog do izvanrednog”.  

  – Preuzimamo obične firme poput onih za uklanjanja smeća ili farbanja i činimo ih izvanrednim kroz iskustvo kupaca – kaže on.

  Naravno, Scudamore, kao tinejdžer koji je čeka svoju McDonaldsovu narudžbu, nije očekivao da će imati poslovnu ideju koja će promijeniti njegov život. Samo je želio način kako zaraditi nešto dodatnog novca.

  Posao stalno rastao

  – Jesam li taj dan znao da će to biti nešto puno veće od načina plaćanja za fakultet? Ne! Ali znao sam da, ako se za nešto odlučim i ako se budem toga čvrsto držao, strast za tim biznisom uskoro će uslijediti – kaže Scudamore, koji dodaje da je nekada najvažnije napraviti prvi korak.

  Scudamore kaže da je bio “problematičan” u srednjoj školi, od koje je odustao zbog matematike.

  – Često sam preskakao časove, a onda sam zaostajao – kaže on.

  Ipak, većina njegovih prijatelja krenula je na koledž i Scudamore nije želio biti izostavljen. Kaže da su njegovi roditelji mislili da je lud što nije završio srednju školu.

  Pomoć medija

  Ustvari, njegov otac – hirurg za transplantaciju jetre u Vankuveru – bio je toliko razočaran u Scudamorea zbog odustajanja od srednje škole da je rekao svom sinu da će morati platiti sam ako se namjerava dalje školovati.

  To je Scudamoreu dalo podsticaj da pokrene svoj posao. Uspio je privući prve klijente stavljanjem oglasa u lokalne novine koji su oglašavali “tipa s kamionom koji je voljan odvući smeće”.

  Uskoro je počeo primati prve pozive, a nedugo zatim je počeo dizati cijenu i zapošljavati radnike.

  Posao je naglo krenuo kada su lokalne novine na naslovnici objavile priču o njemu, nakon čega je primio stotinu poziva za dan.

  I. K. 

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci