More
  spot_img

  Nana Fata Orlović neće moći obaviti hadž ove godine


  Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine, obavijestio je danas reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Usame bin Dahil el-Ahmedi.

  On u dopisu navodi da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji, te da je obaviješten da su vlasti ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

  Nana Fata Orlović imala je namjeru da obavi hadž, međutim, nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob hadžija na 65 godina starosti, što je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža.

  S tim u vezi, uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti, reisul-ulema Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i da joj se izda potrebna viza za odlazak na hadž.

  U dopisu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije se navodi da ova odluka ima „za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, posebno što se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije korona virusa“.

  – Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, no nadamo se da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od njih – javili su iz Kabineta reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Nana Fata Orlović neće moći obaviti hadž ove godine
  Nana Fata Orlović neće moći obaviti hadž ove godine

  izvor : saff.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci