Nakon pokušaja ubistva nastavnika u Lukavcu: S novom školskom godinom tri ključne promjene u školama u TK

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojenim zaključkom zadužila je resorno ministarstvo i Vladu TK da što prije završe započete aktivnosti na uvođenju fizičkog osiguranja u školama i uvođenju videonadzora.

Radna grupa koju je formirala Vlada pripremila je set sa više od 50 mjera kao odgovor na pokušaj ubistva nastavnika u Osnovnoj školi Lukavac Grad.

Podsjećamo, pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović 14. juna ranjen je u vrat hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. Počinitelj je bivši učenik ove škole, koji još nema navršenih 14 godina.

– Radi se kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama koje moramo provesti kako bismo podigli na viši nivo sigurnost u škola i podigli obrazovni sistem na viši nivo. Dvije mjere su postavljene kao uvjet svima nama, a to su fizičko i tehničko osiguranje, odnosno videonadzor. Za videonadzor smo u kapitalnim izdacima već izdvojili više od 300 hiljada KM – kaže premijer TK Irfan Halilagić.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, još jedna novina koja će biti uvedena je obaveza roditelja da sarađuju sa školom s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja kod učenika te će roditelji imati obavezu da se staraju o tome da se učenici pridržavaju kućnog reda u školama.

faktor.ba