More
  spot_img

  NA UNIVERZITETU U ZENICI U PRVOM ROKU NIJE UPISANO NI 470 BRUCOŠA, OD SKORO 1.000 PLANIRANIH


  Konačan broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za predstojeću akademsku godinu, nakon prvog upisnog roka, je 468, od planiranih 995, potvrdio je prorektor za nastavu i studentska pitanja tog univerziteta profesor Enes Bikić.

  Prema navedenim podacima, istakao je Bikić, može se konstatirati da je prvi upisni rok prošao s određenim odstupanjima u odnosu na prošlu akademsku godinu. Prošle godine je zenički univerzitet u dva upisna roka na prvi ciklus upisao oko 750 brucoša.

  Ipak se nadamo da će predviđeni plan upisa studenata u prvu godinu na UNZE-u biti u najvećem dijelu ispunjen. Kao i u dosadašnjim godinama, najveći interes polaznika na našem univerzitetu bio je za upis na Medicinskom i Politehničkom fakultetu. Medicinski fakultet je ispunio plan upisanih studenata na smjeru Opća medicina (integrisani I i II ciklus studija), dok je još samo malo, 14 slobodnih mjesta, ostalo na smjeru Zdravstvena njega. Politehnički fakultet je također u prvom upisnom roku zabilježio veoma dobar uspjeh, upisavši već 70 posto studenata od predviđenog plana”, ukazao je Bikić.

  Više od pola predviđenih mjesta, napomenuo je, popunio je i Ekonomski fakultet, a nada se da će se u drugom upisnom roku svi kandidati, koji su se prijavili, a nisu upisali željeni fakultet na UNZE-u, ukazati povjerenje i upisati na neki drugi fakultet.

  Metalurško-tehnološki fakultet je planirao upisati 80, a na prvom upisnom roku je upisao 34 studenta. Mašinski fakultet planirao je upisati 130, a upisano je 26. Filozofski fakultet je planirao upisati 130, a upisano je 45. Ekonomski fakultet planirao je upisati 150, a upisano je 77. Pravni fakultet planirao je upisati 100, a upisao je 44. Medicinski fakultet planirao je upisati 90, a upisano je 76. Politehnički fakultet planirao je upisati 150, a upisano je 100 te Islamski pedagoški fakultet planirao je upisati 165, a upisano je 66 studenta.

  Drugi upisni rok trajat će od 30. augusta do 16. septembra, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima UNZE-a obavit će se od 19. do 23. septembra. Upis primljenih studenata obavit će se prema planu fakulteta najkasnije do 30. septembra 2022. godine.

  CHI  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci