Na tabli u Istočnom Sarajevu o odlasku Srba iz Sarajeva napisano “Krajišnik nas je naterao”

Na ulazu u Istočno Sarajevo je krajem juna postavljena tabla s natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”. Nepoznata osoba je precrtala natpis crnim sprejem napisavši drugu poruku.

Naime preko natpisa na tabli koja treba označavati ulazak u Istočno Sarajevo, napisano je “Krajišnik nas je naterao” aludirajući na tadašnjeg predsjedavajućeg Narodne skupštine Momčila Krajišnika.Krajišnik je 17. decembra, tri dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, na 56. sjednici tijela kojim predsjedava, govorili su o iseljavanju srpskog stanovništva iz Sarajeva.”Zato nam treba i vrijeme za političko rješenje i konačno razlaz i na kraju krajeva najbolјe rješenje da se Sarajevo iseli i da se nađe lokacija da se smjeste lјudi i da se mi i tu ako imamo opasnosti sa tom kopčom konačno raskopča”, govorio je tada Krajišnik.

Neke od zapamćenih i zapisanih Krajišnikovih riječi su i: “Ne ostajte u Alijinoj državi. Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku. Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, šta ćete vi tu”.Nakon rata, prilikom intervjua koje je davao medijima, upitan o odlasku Srba iz Sarajeva, kazao je kako Srbima nije bilo pametno što su otišli.

Gledajući sa ovog stanovišta i ovih prilika kakve jesu, možda bi bolje bilo da su Srbi ostali na svojim ognjištima”, rekao je on.Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je zbog postavljanja table uputila krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića navodeći da je odgovoran za krivično djelo “Javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini”.

klix.ba