Na mostu Franje Tuđmana u Čapljini se pojavili grafiti s pozivom na ubistva Bošnjaka

Na mostu Franje Tuđmana u Čapljini jučer su se pojavili grafiti s ustaškim simbolima i pozivima na nasilje i ubistva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijama. Nakon dojave nadležnim službama grafiti su prefarbani po odluci Gradske uprave Čapljina.

Slučaj je prijavljen policiji koja je uradila uviđaj, te poduzela zakonom sve previđene radnje kako bi slučaj rasvijetlila, a osude na pojavu grafita s prijetećim sadržajem stižu sa svih strana.Incident na jugu naše zemlje, oštro je osudilo Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, pozivajući nadležna tijela da istraže i oštro kazne počinioce.”

Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama.

Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojedincu ili skupini, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca“, naveli su iz HNS-a.Uz oštru osudu iz Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije HNK podsjećaju da je ovo jedan u nizu nacionalističkih ispada koji se desio u Čapljini, kojim se najprimitivnije vrijeđaju Bošnjaci s tog područja.

Zbog novog zabilježenog slučaja vrijeđanja Bošnjaka u Čapljini, SDA traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva HNK da otkriju i kazne počinioce ovog sramnog nedjela, te upućuje otvoreno pismo, predstavnicima lokalne zajednice u Čapljini, te predstavnicima međunarodne zajednice da zaustave uvrede upućene prema Bošnjacima, koji se, kako ističu, kontinuirano i nekažnjivo dešavaju na području Grada Čapljina.”

Bošnjaci u južnom dijelu Hercegovine, godinama su izloženi različitim oblicima pritisaka, sistematski im se ugrožavaju ljudska prava i osnovne slobode neophodne za život, samo i isključivo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti”, navode iz KO SDA.

klix.ba