More
  spot_img

  MVTEO: Mimo odluke odsjedali u hotelu s pet zvjezdica, problematično održavanje ministrovog službenog auta…


  Zaposleni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) Bosne i Hercegovine u pojedinim su slučajevima na službenim putovanjima odsjedali u hotelu s pet zvjezdica iako na to nisu imali pravo jer je odlukom propisano da to mogu samo ministar i zamjenik i njihovo osiguranje.

  Ovo je utvrđeno finansijskom revizijom ministarstva na čijem je čelu ministar Staša Košarac (SNSD).

  Među nepravilnostima koje su uočili revizori je i prekoračenje limita za reprezentaciju, odnosno ugostiteljske usluge u prošloj godini.

  – Ministarstvu je utvrđen maksimalni godišnji iznos sredstava za reprezentaciju u iznosu od 60.000 KM. Ustanovljeno je kako je za ove namjene tokom 2021. utrošeno 62.370 KM, čime je za 2.370 KM prekoračen dozvoljeni godišnji limit – piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

  Iako su se u Ministarstvu pravdali time da je veliki dio aktivnosti zbog pandemije koronavirusa prenesen iz 2020. u 2021. godinu, revizori su istakli da je neprihvatljiva praksa trošenja iznad limita koji je propisalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

  Prekoračen je i planirani iznosa za ugovore o djelu za više od 20.000 KM.

  Revizija je skrenula pažnju i na to da su tri državna službenika zaposlena po konkursu i proceduri koja je predviđena u slučaju kada je osnovana nova institucija na osnovu prijenosa ili preuzimanja nadležnosti. Međutim, to se u praksi nije desilo. Revizori su napomenuli da nisu bili ispunjeni svi zakonski i podzakonski uvjeti za ovu vrstu konkursa za zapošljavanje državnih službenika.

  – Važno je napomenuti kako je ovaj postupak različit od redovnog postupka javnog oglašavanja u pogledu načina oglašavanja, kraćeg roka za podnošenje prijava, strukture pismenog dijela stručnog ispita i slično – piše u izvještaju.

  FAKTOR  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci