Muškarca “progutao” vir u bazenu, na mjestu preminuo

Jedan muškarac je mrtav, a drugi je povrijeđen nakon što se stvorila velika rupa i vir u bazenu u selu Karmei Yosef, u Izraelu, potvrdile su vlasti u četvrtak

Muškarca "progutao" vir u bazenu, na mjestu preminuo
Muškarca "progutao" vir u bazenu, na mjestu preminuo

Preminuli muškarac, koga je policija identifikovala kao 32-godišnjeg Klila Kimhija, navodno je prisustvovao privatnom, slavljeničkom radnom događaju u organizaciji kompanije koja je iznajmila prostor za svoje zaposlene.

U znak sjećanja na njega, prijatelji već objavljuju poruke na Kimhijevom Facebooku nakon njegove smrti. Jedan mu je zahvalio na “svom smijehu”, a drugi ga je opisao kao “najboljeg prijatelja na svijetu”.

Izrael Hayom, novine na hebrejskom jeziku, priznale su Kimhijevu smrt na Facebooku, te su napisali:

– Srce je slomljeno na komade: Kalil Kamči je žrtva katastrofe u privatnom bazenu u (Karmei) Yosefu. Neka njegovo sjećanje bude blagoslov.

Bilo je pitanje sekundi

Snimak tragičnog incidenta – koji je Fox News Digital pogledao – prikazuje rupu koja brzo vuče vodu unutra dok su plivači pokušavali da pobjegnu iznenadnoj zamci. Kimhijevo tijelo pronađeno je nekoliko sati nakon što su vatrogasci završiloipotragu, prema lokalnim izvještajima u Izraelu. Policija još nije otkrila uzrok smrti.

U izjavi prevedenoj sa hebrejskog na engleski i dostavljenoj Fox News Digitalu, izraelska policija je rekla:

– Na kraju operativnih pretraga, policija, vatrogasna i spasilačka služba i komanda fronta IDF-a locirali su nestalog muškarca, 30-godišnjeg stanovnik Tel Aviva, koji je nažalost preminuo – navodi se u saopćenju.

Aviv Bublil, spasilac koji je radila na zabavi pored bazena, rekla je za izraelsku novinsku stranicu Ynet da je to sve desilo oko 14:00 sati, kada se u bazenu pojavio “vorteks”. Ona je rekla da je vrištala i govorila ljudima da izađu iz bazena, ali su ostali. Bublil je dodala da su plivači možda mislili da je u pitanju igra (možda ne shvatajući da su u opasnosti).

– Nekoliko sekundi kasnije tlo se samo spustilo, nešto što je izgledalo kao džinovski vir. Vidjela sam dvije osobe… dvije osobe su nestale. Jedan kojeg nismo mogli locirati, a jedan se mogao vidjeti među ruševinama odozgo. Moj prvi instinkt je bio da pokušam da uđem unutra… ali nije bilo mogućnosti da uđem unutra. Zato su pozvali spasilačku službu – rekla je Bublil.

Nastavila je:

– Bilo je to pitanje sekundi. To nije nešto što izgleda obično, zato sam shvatila da je to neka vrsta neobičnog događaja koji inače ne viđam u bazenima.

Virovi su najčešći na kraškom terenu

Još jednog odraslog muškarca koji je pobjegao iz vira liječilo je osoblje u Magen David Adom (MDA), izraelskoj nacionalnoj službi hitne medicinske pomoći, hitne pomoći i banke krvi, objavio je u četvrtak The Jerusalem Post.

– 34-godišnji muškarac koji se izvukao iz vira je sjedio ispred bazena uznemiren. Zadobio je lakše povrede glave i udova te smo ga nakon ukazane ljekarske pomoći prevezli u bolnicu – rekao je bolničar MDA Uri Damari.

Fox News Digital obratio se MDA za komentar.

Vir je rupa ili “udubljenje” u tlu koje “nema prirodnu vanjsku površinsku drenažu”, prema Geološkom zavodu SAD-a (USGS).

– U osnovi, to znači da kada pada kiša, sva voda ostaje unutar vira i obično se slijeva u podzemlje -navodi agencija na web stranici američkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Virovi su najčešći u regijama (koji se nazivaju kraški teren) gdje se određene vrste stijena ispod kopna prirodno mogu otopiti podzemnim vodama koje kruže kroz površinu, izvještava USGS.

Podzemni prostori postaju preveliki

Kada voda iz padavina prodre u tlo, rastvorljive stijene (slani slojevi i kupole, gips, krečnjak i druge karbonatne stijene) počinju da se otapaju, što “stvara podzemne prostore i pećine”, prema USGS-u.

– Virovi su dramatični jer zemljište obično ostaje netaknuto neko vrijeme dok podzemni prostori ne postanu preveliki. Ako nema dovoljno potpore za zemljište iznad prostora, onda može doći do iznenadnog urušavanja površine zemljišta – navode iz USGS-a.

Prošle godine, Ittai Gavrieli iz Izraelskog geološkog instituta rekao je agenciji Frans pres (AFP) da postoje hiljade virova oko obala Mrtvog mora, u Jordanu, Izraelu i na Zapadnoj obali, piše The Times of Israel.

USGS navodi da nema dostupnih podataka o urušavanju virova u Americi, iako će neke države pratiti kolapse pojedinačno putem geoloških istraživanja.

AVAZ