Muškarac u Doboju kažnjen zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine

Policijska Uprava Doboja sankcionisala je muškarca koji je u centru grada na svom automobilu istakao zastavu Republike Bosne i Hercegovine.Vozilo je bilo parkirano na raskrsnici ulica Svetog Save i Kneza Lazara, prenosi Srna.

Policija u Doboju saopćila je nešto kasnije da je sankcionisala osobu sa područja ovog grada čiji su inicijali S. M. za koje je utvrđeno da je na vozilu Lada istaklo zastavu koja je zabranjena odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 2007. godine, saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.Iz dobojske uprave navode da je ovo lice sankcionisano po članu sedam Zakona o javnom redu i miru Republiku Srpske.Foto: SRNAFoto: SRNAIako su mediji u RS-u prenijeli da se radi o “ratnoj zastavi” odnosno zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine, prema fotografijama koje su nastale na mjestu događaja vidljivo je da se radi o zastavi Republike Bosne i Hercegovine koja je korištena kao zvanično obilježje od 1992. do 1998. godine.

Riječ je o zastavi koja se, između ostalog, nalazila i ispred zgrade Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, predstavljajući nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.

klix.ba