More
  spot_img

  MUKADESA IZ BANOVIĆA O ODLASKU MLADIH IZ BIH: OSTANI I POKRENI SE, NE KUKAJ. ILI IDI


  Mukadesa Nišić, završila je srednju Rudarsko–tehničku školu u Banovićima nakon čega je upisala studij na Rudarsko-geološko građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, odsjek Sigurnost i pomoć koji je i uspješno završila 2014.godine piše Studomat

  Za uspjeh i ostvarenje prosječne ocjene 8,73, nagrađena je bronzanom plaketom Univerziteta. Trenutno je zaposlena u Domu zdravlja Živinice kao referent sigurnosti i pomoći na odjeljenju za organizaciju poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga i medicinsku statistiku.

  Nakon školovanja zasnovala je porodicu koju smatra i osnovnom tačka građenja individue, najvećim osloncem, motivacijom i podrškom…

  U razgovoru za Glas TK otkrila je šta je to zbog čega se i mnogi drugi trebaju odlučiti na ostanak u svojoj državi, aktivno se uključiti u rješavanje problema koji su zapravo i najveći razlozi odlaska, aktivnom sudjelovanju u stvaranju bolje budućnosti sebi, ali i budućim generacijama.

  Kao mlada osoba, kako vidite mlade i njihov položaj u društvu?

  – S obzirom da dolazim iz populacije mladih, mislim da ih gotovo u potpunosti i razumijem, pogotovo što mi mladi imamo poprilično nezapažen, a veoma kompleksan pristup, u donošenju odluka o nama samima. Skoro pa bi se moglo kazati da naš nedovoljan politički aktivitet ostavlja prostora drugima da zauzmu naše mjesto u sferi društvenog, ekonomskog, pa samim tim i političkog utjecaja na sve ono što se dešava nama i oko nas. Nisam u potpunosti zadovoljna našim statusom u društvu, ali nisam zadovoljna ni sa time što su mladi letargični i prepušteni drugima da donose za njih veoma važne odluke. PozvatI ću mlade (društvene mreže, ličnim angažmanom i primjerom na poslu koji obavljam) da se udružujemo u različite asocijacije, da postajemo ozbiljna snaga koja će moći ostvariti utjecaj na političke i druge procese u društvu koji se odnose na mlade.

  Koji su to najveći problemi mladih?

  – Ako želimo da istaknemo koji su to najveći problemi mladih, onda zaista moramo biti potpuno iskreni u razumijevanju političko – pravnih i ekonomskih prilika u kojima se nalazi naša država BiH, pa iz tog stanja svih prilika u državi, sagledati probleme , nezadovoljstva, prilike i šanse za mlade generacije. Naravno u tome je neophodno i da se mi mladi zapitamo: Koliko smo mi sami pokušavali da se uključimo u rješavanje naših nagomilanih problema?

  Koliko su mlađe generacije aktivne i sudjeluju u stvaranju boljih uslova života u lokalnoj zajednici i državi?

  CHI  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci