More
  spot_img

  Mujanović iz pritvora pisao Izetbegoviću: BiH za mene do sada nije učinila gotovo ništa  Nekadašnji pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović
  , koji je pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od deset godina, uputio je otvoreno pismo lideru SDA i kandidatu za člana Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću u kojem je poručio da država za njega nije učinila gotovo ništa nakon njegovog hapšenja 2018. godina na granici sa Srbijom.

  Mujanović iz pritvora pisao Izetbegoviću: BiH za mene do sada nije učinila gotovo ništa
  Mujanović iz pritvora pisao Izetbegoviću: BiH za mene do sada nije učinila gotovo ništa

  Pismo medijima je dostavila supruga Huseina Mujanovića, Mirsada Mujanović, napominjući da će se Sjednica žalbenog vijeća u Beogradu održati 26. oktobra 2022. godine, koja je poručila da se Huseinovim molbama pridružuje i ona, njihova dva sina, braća, sestra i članovi šire porodice.

  U nastavku pismo prenosimo u cijelosti:

  – Poštovani gospodine predsjedniče,

  Pozdravljam vas iz pritvora u Beogradu. Ovdje sam zatvoren sada već petu godinu.

  Odlučuje se krajem oktobra

  Protiv mene se u Srbiji vodi postupak za ratne zločine zbog događaja koji su se dogodili u Hrasnici u ljeto 1992. godine.

  U Beogradu mi se sudi uprkos potpisanim sporazumima i protokolima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ti sporazumi su, po mom shvatanju, trebali spriječiti upravo ovakvu situaciju u kojoj se ja i moja porodica nalazimo. U našem slučaju ti su sporazumi ostali mrtvo slovo na papiru.

  Nepotrebno je da vam objašnjavam težinu položaja okrivljenika koji se u stranoj državi progoni za događaje koji su se dogodili prije 30 godina u njegovoj vlastitoj zemlji. Relevantni materijalni dokazi nalaze se u BiH, svjedoci su ostali u BiH, ostale osobe osumnjičene za iste događaje nalaze se u BiH (a nekima od njih se trenutno sudi na Sudu BiH). Političku konotaciju slučaja ovdje neću ni spominjati – ona je očigledna.

  Sve je to dovelo do drakonske prvostepene presude i kazne od 10 godina zatvora. Moja je odbrana uložila žalbu na tu presudu. Sjednica apelacionog suda zakazana je za 26, 27. i 28. oktobar ove godine. Budući da se presuda više ne može ukinuti, tada će se konačno odlučiti o mojoj sudbini.

  “Više ne stižu nikakvi odgovori”

  Gospodine predsjedniče,

  Bosna i Hercegovina za mene do sada nije učinila gotovo ništa.

  Politika me se sjeti prije izbora i u drugim prilikama kada treba skupiti lake političke poene. Dolazak u medijski fokus na nekoliko sati ili dana svakih šest mjeseci ili svake godine obično ostaje bez daljnjeg efekta i nama ne znači ništa.

  Prije nekoliko mjeseci slavodobitno je objavljeno da su Srbija i BiH riješile problem ovakvih suđenja, te da će Srbija BiH predati 24 optužnice ili potjernice. Uprkos tome, ostao sam u Beogradu sa gotovo ciničnim objašnjenjem da je postupak protiv mene u “poodmakloj fazi”.

  Konzul Mirsad Muhović, koji je službovao u Ambasadi BiH u Beogradu i bio svijetla tačka u cijeloj ovoj muci, nakon isteka mandata vraćen je u Sarajevo. Bilo je obećano da će nastaviti da bude angažovan do kraja mog suđenja, ali se ni to nije dogodilo.

  Na uporna obraćanja moje supruge Mirsade zvaničnicima više i ne stižu nikakvi odgovori. Stoga mi nije preostalo ništa drugo nego da Vam se obratim otvorenim pismom, a siguran sam da se zbog toga nećete naljutiti i da mi nećete zamjeriti.

  Gospodine predsjedniče,

  Molim vas lično, prvi, jedini i posljednji put, da poduzmete sve moguće pravne, političke i diplomatske korake koji su vam na raspolaganju i pomognete mojoj porodici i meni. Ne sumnjam da imate snage i moći da izdejstvujete moj povratak u Bosnu i Hercegovinu. Malo je vremena ostalo za te korake, ali reklo bi se i da vremena ima dovoljno. Nemojte nas ostaviti na cjedilu – naveo je.

  AVAZ

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci