Muhamed ef. Velić ispričao kako je danas u Sarajevu turist iz Australije prešao na islam

Sarajevski imam Muhamed ef. Velić podijelio je na društvenim mrežama priču o današnjem prelasku na Islam mladog turiste iz Australije, kojemu je on bio svjedok.

Velić je rekao da je jučer poslije džume namaza ušao u džamiju jedan momak, koji je izgledao je kao turist.

Na njega nisam obraćao pažnju već sam nastavio razgovor s džematlijama, jer turisti obično uđu, malo razgledaju, naprave nekoliko slika i onda odu, no, ovaj je čekao i gledao u mene.

A bio sam u kijafetu. Kada su moje džematlije izašle iz džamije, ovaj momak mi je prišao i pružio ruku prema meni sa svojim telefonom, a na njemu je bila otvorena aplikcija google translate, na kojoj je pisalo: Ja želim da izgovorim Šehadu!

Držao sam telefon u rukama i gledao u veličanstvenost tih riječi, a pored mene je stajao momak kojeg je Allah poslao da ponovi za mnom riječi Istine. Kako veličanstven prizor i doživljaj!”, napisao je Velić.

Kako kaže, pitao ga je na engleskom odakle je, a on je rekao da je iz Australije i da se zove Sebastijan.”Želi da primi islam. Ok. Rekao sam mu da je to izrazito velika stvar i da treba prije toga da obavi par priprema, koje su jednostavne. A sve velike stvari su zapravo jednostavne.

Pitao sam ga koliko ostaje u Sarajevu, rekao je sedam dana. Super, onda sam mu rekao da se vrati u hotel i da ponovo sutra dođe na podne namaz, tačno u 12h. A, prije toga, treba da se okupa i obuče čistu odjeću.

Pristao je na to, pa smo se tako i razišli. Tako je i najbolje, ako sutra dođe, onda to znači da on istinski želi to da uradi i da to nije turistički hir ili pobuda, rezultat trenutka, a tako će i moja bogda sumnje biti potpuno eliminisana”, dodaje Velić.Ispričao je da je navečer na jaciji zamolio neke ljude da dođu na podne namaz da prisustvuju ovom činu.”Također i jutros sam nazvao neku raju, da dođu i da budu šahidi, svjedoci.

Naravno, pod uvjetom ako se Sebastijan uopće i pojavi.Imao sam mekteb prije podne, a onda pred sami ezan vidio sam da je došao i sjeo u donji dio džamije. Baš sam bio sretan zbog toga, hvala Allahu. Kad smo klanjali podne namaz, zamolio sam prisutne džematlije da ostanu, ako ne žure, i da budu šahidi Šehadetu – primanju islama jednom mladom čovjeku iz Australije.

Rado su ostali. A onda sam pozvao brata Sebastijana da priđe i sjede ispred mene”, priča Velić.Naglašava da mu je rekao su mu ovi ljudi svjedoci i na ovom i na budućem svijetu, a posebno na Danu velikog Suda.”Klimao je glavom u znak odobravanja i zahvalnosti.

Onda sam ga pozvao da ponovi i prouči za mnom tri puta Šehadu, što je on i učinio. Poslije smo mu proučili dovu i uz tekbire i salavate čestitali i mubarekleisali.

Napolju je snijeg padao cijelo vrijeme, radio je svoj posao, jer Božiji se emer izvršavao, također, i unutra, u toploj džamiji, jedno je iskreno srce postalo zvanično Allahu predano. Hvala Allahu na svemu. Samo Njemu”, završava svoju priču Velić.

klix.ba