Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice u mjestu Mršići (Opština Vlasenica) 13. na 14. juli 1995. godine.

Tešić je bio optužen kao pripadnik voda Vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je Sud BiH izrekao kaznu za zločin protiv čovječnosti.

Oduzimao novac i zlato

Sa Tešićem se za pomaganje u genocidu u Srebrenici ranije sudilo i Miletu Kosoriću, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti. U ovom predmetu su krajem 2017. bili optuženi i Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, ali oni nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

Prema preciziranoj optužnici su 12. jula 1995. pripadnici Vlaseničke brigade izvršili deminiranje puta u mjestu Luke, kako bi autobusi i kamioni s civilnim stanovništvom mogli proći i istog dana su postavili punkt. Tu je Tešić, kako stoji u optužnici, zajedno sa ostalim pripadnicima brigade zaustavljao vozila, od civila oduzimao novac i zlato, a potom ih upućivao prema Kladnju.

U preciziranoj optužnici je također navedeno kako je odveden određeni broj žena, koje su potom silovane, dok su muškarcima vezali ruke i zatvarali ih u osnovnu školu, gdje su zlostavljani.

Određen pritvor

Prema optužnici, Tešić je zajedno sa ostalima, odveo 22 zarobljena muškarca u mjesto Mršiće, nakon čega su streljani, a potom su im tijela pretresena i oduzet im je novac. Zaštićeni svjedok MK- 1 te prilike je uspio pobjeći iskakanjem iz kamiona, nakon čega je, prema optužnici, Tešić trčao za njim. Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su i identifikovani.

Suđenje Tešiću počelo je 2018. godine.

Na današnjem ročištu Odbrana je iznijela završnu riječ, dok je Tužilaštvo BiH na ročištu održanom 26. avgusta zatražilo maksimalnu kaznu.

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine, Tešiću je određen pritvor. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima
Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

izvor : avaz.ba