Mohamed Salah: Rekorder Lige prvaka

Visoka gostujuća pobjeda Liverpula (1:7) nad Rendžersom u susretu 4. kola Lige prvaka protekla je u znaku Mohameda Salaha.

Mohamed Salah: Rekorder Lige prvaka
Mohamed Salah: Rekorder Lige prvaka

Krilni napadač „Redsa“ u igru je ušao u 68. minuti, a onda je u razmaku od 76. do 81. minute postigao tri gola. Time je oborio rekord, postigavši najbrži het-trik u historiji ovog takmičenja, za šta mu je bilo potrebno – šest minuta i dvanaest sekundi.

Mohamed Salah rođen je 15. juna 1992. godine u Nagrigu. Profesionalnu karijeru počeo je 2010. godine u El-Mokavlunu, odakle je otišao u Bazel. Uslijedile su avanture u Čelziju, Fiorentini i Romi, dok se ključnim potezom u njegovoj karijeri pokazao prelazak u Liverpul 2017. godine.

Egipćanin je s „Redsima“ osvojio sedam trofeja, uključujući naslove prvaka Engleske i Evrope. Također je vlasnik brojnih individualnih priznanja, među koje spadaju i dvije PFA nagrade za igrača godine, tri Zlatne kopačke Premijer lige, nagrada za igrača sezone u Premijer ligi, Puškaš nagrada za gol godine…

Dva puta je proglašavan najboljim fudbalerom Afrike, a s reprezentacijom Egipta je dva puta bio viceprvak „crnog kontinenta“.

AVAZ