Milorad Dodik je novi predsjednik RS

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici je analizirala izvještaj Glavnog centra za brojanje i donijela odgovarajuće odluke u vezi rezultata ponovnog brojanja za predsjednika i potpredsjednike RS. Nakon ponovnog brojanja, CIK je objavio da je novi predsjednik RS Milorad Dodik, a da novi potpredsjednici RS su Ćamil Duraković i Ivan Begić.

Milorad Dodik je novi predsjednik RS
Milorad Dodik je novi predsjednik RS

Podsjetimo, CIK BiH je po službenoj dužnosti 10. oktobra donio odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika RS, zbog, kako je obrazloženo, brojnih nepravilnosti i matematičkih nelogičnosti. Tokom 14 dana ponovo su brojani glasački listići sa 2.239 biračkih mjesta u RS sa glasanja 2. oktobra.Sjednicu CIK-a pratite uživo na portalu “Avaza”.

5:35 Završena je sjednica Centralne izborne komisije.

15:20 Sa glasovima iz Glavnog centra za brojanje glasova, Ćamil Duraković je kandidat sa najviše glasova za bošnjačkog potpredsjednika RS. Ivan Begić je kandidat sa najviše glasova za hrvatskog potpredsjednika RS.

15:10 Počela je rasprava o izvještaju kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

15:03 Šest članova CIK-a je glasalo za izvještaj Glavnog centra za brojanje, a jedina protiv je bila Vanja Bjelica Prutina.

15:00 Vanja Bjelica je rekla da ne postoji dilema za predsjednika RS i da je to Milorad Dodik bez obzira na kritike koje su upućivali prema njoj.

14:57 Vlado Rogić je podsjetio da je glasao protiv kontrolnog brojanja te da i dalje ima tu svoje mišljenje, ali da to nije razlog da se ne izglasa odluka.

– Mnoge stvari na ovom izvještaju meni na prvu izgledaju crno. Kada dajete crne informacije bolje to prolazi u javnosti. Da ne bi bilo sve crno ja bih čestitao Glavnom centru za brojanje. Što se tiče poništenja izbora, mi moramo postupati prema Izbornom zakonu. Mi kada bismo poništavali gdje god je uzeo jedan listić glasač i odnio ga kući, mogli bi do besvijesti ponavljati izbore. Izborna utakmica nigdje nije završena bez prekršaja i faulova.

14:53 Ahmet Šantić je kazao da je integritet izbora doveden u pitanje.

14:44 Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je Glavni centar za brojanje uradio ogroman posao. Za izvještaj je rekao da je više baziran na statistici nego na prijedlogu mjera.

– To što nema nekih vreća nije odgovornost Glavnog centra za brojanje. Birački odbori kojeg je politika delegirala su napravili ogromnu havariju u pakiranju. Idemo ka utvrđivanju rezultata, kontrola je dala jasne rezultati. U odnosu na preliminarne rezultate, imamo razlike u imenima osoba kojima se dodjeljuju mandati nakon kontrolnog brojanja – kazao je Bakalar.

14:35 Riječ je uzela i Irena Hadžiabdić.

– Većinu navoda kolegice Vanje moram podržati, jer je bilo određenih nejasnoća. Ne želim uputiti uopšte kritiku Glavnom centru za brojanje, jer ljudi rade danonoćno. Zamolila sam ih da dopune izvještaj, jer smatram da ovo nije dovoljno. Iz svega ovog što sam čula mogu zaključiti da je ovaj izborni proces obilježen nizom manjakovosti a one se pretežno odnose na tehničku prirodu. Najproblematičniji aspekt ovih izbora su bili obrasci – poručila je Hadžiabdić.

14:33 Vanja Bjelica Prutina je poručila da se 95 primjedbi nije uopšte razmatralo te da će glasati protiv ako se ovaj izvještaj stavi danas na glasanje.

– Analiza nevažećih listića pokazala je da ih je više nego što je prikzano. To znači da je broj nevažećih 20.670, a prema drugim kriterijima 15.080. A bilo je više od 21.000 i 16.840 po drugim kreterijima, dakle veći broj. To znači da bez adekvatne analize ovog izvjetaja nije moguće. Ali to je odbijeno.

– Izvještaj Glavne kontrole je rekao da predlaže da se na 253 biračka mjesta ponove izbori. To bi moglo dovesti do promjene rezultat za nivo potpredsjednika RS. Neki kažu “moglo” što znači i ne mora. Ali po zakonu je dovoljno ‘moglo’ da se ponove izbori.

14:27 Vanja Bjelica Prutina je kazala da nije zadovoljna izvještajem, koji, kako kaže, ne daje odgovore na ključna pitanja.

Imat ćemo izvještaj kontrolora, koji je jasno rekao, da način pakovanja pokazuje da je riječ o sistemskoj zloupotrebi od članova biračkih odbora da bi se spriječilo ponovno brojanje. Neću stajati iza onih koji nisu radili svoj posao – dodala je Bjelica Prutina.

14:25 Počela je rasprava članova CIK-a o predstavljenom izvještaju.

14:24 Vreće su dolazile nezapečaćene, imali smo poderanih vreća, u vrećama smo nalazili materijale za druge nivoe vlasti, kazao je Mišković.

– 38.018 je bilo nevažećih listića. Našli smo iskopirane, isprintane listiće, njih 16 na jednom biračkom listiću, na drugom 10, u Brčko Distriku na jednom biračkom mjestu 19, a na drugom 18 – rekao je Mišković.

14:22 Goran Mišković, direktor Glavnog centra za brojanje, uzeo je riječ.

– Do trenutka objavljivanja ovog izvještaja nisu dostavljene 62 vreće u Glavni centar za brojanje. Suočili smo se u problemima zbog nepropisnog pakiranja izbornog materijala. Nisu nam dostavljena 23 izvoda iz Centralnog izbornog popisa. Razlika u broju listića između listića dostavljenih OIK/GIK i Glavnom centru za brojanje u Banjoj Luci 1468, Brčko 418 – kazao je Mišković.

Ukazao je i na veliki broj onih koji su tražili pomoć, a posebno na nekoliko biračkih mjesta u Kneževu.

Upozorio je i na izlaznost veću od 95 posto na jednom biračkom mjestu u Istočnom Starom Gradu.

14:18 Prezentira se izvještaj Glavnog biračkog odbora. Pronađen je veliki broj nepravilnosti. 

AVAZ