Milan Blagojević očekuje da će Tužilaštvo BiH tražiti pritvor za Dodika i Lukića

Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Republike Srpske i blizak saveznik Milorada Dodika kazao je gostujući na ATV-u da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatraži pritvor za Milorada Dodika i Miloša Lukića.”

S obzirom na dugogodišnju neustavnu praksu svih sudova u BiH, za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH i da se ide u glavni pretres. Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, a čak me ne bi iznenadilo ni da u toku tog postupka bude od Tužilaštva BiH predloženo određivanje pritvora i gospodinu Dodiku i gospodinu Lukiću.

To mi pravnici zovemo pritvor po osnovu iteracijske opasnosti. To je opasnost od ponavljanja krivičnog djela”, kazao je Blagojević.Naveo je da je moguće da će Tužilaštvo izaći sa tvrdnjom da nakon što je visoki predstavnik poništio zakon NSRS-a, a Dodik potpisao Ukaz i Lukić ga objavio u Službenom glasniku, postoji opasnost da će oni i druge zakone koje Schmidt poništi, a NSRS donese, objaviti u Službenom glasniku.

On je istaknuo mišljenje da je rad Tužilaštva BiH u konkretno ovom predmetu neustavan tvrdeći uz to i da visoki predstavnik nema snagu da bilo šta nameće u BiH.

POTVRĐENO ZA KLIX.BATužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša LukićaTužilaštvo Bosne i Hercegovine je u petak poslalo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

klix.ba