Migrantski val prijeti da će “potopiti” Evropu, BiH registrovala 66 posto više ilegalnih pokušaja ulazaka

Veliki val ilegalnih migranata posljednjih sedmica natjerao je brojne članice Evropske unije na strožije kontrole na granicama, a najviše zabrinjavaju pozivi na podizanje žica između EU i trećih zemalja.

Evropa je sve manje empatična prema migrantima, a zemlje se uveliko planiraju ozbiljno obračunati sa osobama koje na ilegalne načine pokušavaju ući u eurozonu.Na tom putu jedna od ruta je, kao i ranije, Bosna i Hercegovina, a ogroman broj migranata sada pokušava dotaći tlo EU putem mora – pritisak na Italiji) i preko Bjelorusije prema Poljskoj i Njemačkoj.

Neki strahuju da bi novi migrantski val mogao biti veći od onog iz 2015. godine.Dakle, svi signali govore da će i istočne granice BiH u narednim mjesecima pod još većim pritiskom, a zvanični podaci do kojih je došao Klix.ba pokazuju da je alarm već odavno upaljen ako se uporedi prvih šest mjeseci ove godine sa prvim polugodištem 2022.

Pripadnici Granične policije BiH, u prvih šest mjeseci ove godine, u nezakonitom prelasku državne granice, kao i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili više od 4.500 osoba, za razliku od prošle godine kada je, u istom razdoblju, otkriveno više od 2.700 osoba.To je čak 66,67 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema državljanstvima, najviše je državljana Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka i Bangladeša.Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a u prvih šest mjeseci, zabilježena su i 33 krivična djela “Krijumčarenje ljudi” i “Organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata”.”

Pripadnici Granične policije BiH sa svim raspoloživim materijalno-tehničkih sredstvima i kadrovskim kapacitetima poduzimaju mjere i radnje, sukladno zakonu, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija”, poručuju iz GP.Izvor: FrontexIzvor: FrontexO tome da države već poduzimaju ozbiljne korake govori i podatak da je Slovenija uvela policijske punktove u blizini graničnih prijelaza s Hrvatskom, po uzoru na Italiju.

A da je veliki pritisak i na Hrvatsku potvrdio je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a. On je kazao da je hrvatska policija ove godine zabilježila 54.593 nezakonita prelaska granice, što je čak 140 posto više nego prošle godine.”Svi su tražili azil. To mnogo govori. To govori o tome da krijumčari i migranti dobro znaju sustav Evropske unije, da svojim davanjem otisaka znaju da je mala šansa da će biti vraćeni i znaju da imaju slobodu kretanja dok su u Hrvatskoj”, izjavio je Ničeno.

U Evropi, trend nelegalnih prelazaka granice je sve veći, a počeo je 2022. godine. Granična agencija Evropske unije (Frontex) otkrila je oko 330.000 nelegalnih prelazaka granice prošle godine, što je porast od 64 posto u odnosu na 2021. godinu i najveći broj od 2016. godine.

Najveća povećanja zabilježena su na rutama Zapadnog Balkana i istočnog Sredozemlja s brojkama koje su porasle za 136 posto, odnosno 108 posto. Samo zapadnobalkanska ruta predstavljala je 45 posto svih neregularnih ulazaka u 2022. godini.

klix.ba