More
  spot_img

  MAHIRA NE ZABORAVLJA SVOG ESEDA: SVAKIM DANOM JE SVE TEŽE, OGROMNA PRAZNINA

  O snazi i moći prave i istinske ljubavi suvišno je govoriti. Zbog nje su vođeni i neki od najvećih ratova i borbi, a od nemogućeg se pravilo moguće. Esed i Mahira Ahmiš primjer su jedne takve. Njihova ljubavna priča specifična je po mnogo čemu, protkana istinskim emocijama, ali i bolom. Upoznali su se u džamiji, a na taj način su i “ašikovali” sve do braka.

  ada, mladi zaljubljeni par koji je tek trebao krenuti u ostvarenje zajedničkih snova i želja, nije ni slutio kakva borba ih čeka samo godinu poslije. Esed je obolio od multiple skleroze i vrlo brzo ostao prikovan za invalidska kolica. Već tada su znali kakva borba im predstoji, ali Mahira ni u jednom trenutku nije pomislila da odustane od tog braka i njihove ljubavi. Esedovu bolest prihvatila je kao svoju sudbinu i posvetila mu cijeli svoj život, noseći ga na rukama, pazeći, liječeći i olakšavajući mu bolesničke muke. Iz te ljubavi dobili su i dvoje djece, kćerku Sumejju i sina Imrana. Ma koliko bilo teško, svoj život izgradili su na poseban način, a gdje god da su došli niko nije ostao ravnodušan na njihovu priču. Sve je prekinula Esedova smrt prije tri mjeseca, 25. marta 2022.

  Mahira je otvorila dušu i govorila o njihovoj ljubavi, posljednjim zajedničkim danima i koliko su se život i svakodnevica njoj i njenoj djeci promijenili u posljednja tri mjeseca.

  • Mnogo. Doslovno iz temelja. Previše nam nedostaje. Iako kažu da vrijeme liječi rane, u ovom slučaju i ne baš. Svakim danom sve je teže. Ogromna je to praznina – počinje Mahira priču o životu bez voljenog supruga i oca Eseda.

  U posljednje vrijeme, bolest je sve više uzimala maha i bilo je sve teže. Ali, Mahira njihove posljednje zajedničke dane pamti po nečemu posebnom.

  • Posljednje trenutke pamtim po neopisivoj bliskosti, nekako drugačije od obične. Kao da smo predosjetili da je kraj. A, i po našem posljednjem putovanju, a to je Umra – govori Mahira.
  • Upitali smo je koliko je bilo teško objasniti djeci situaciju i da li uopće postoji prikladan način da im se saopći kako otac više nije s njima i da kroz život nastavljaju sami. Sva ova situacija prilično je utjecala i na njih, pa je i njena starija kćerka Sumejja dobila određene zdravstvene probleme.
  • Teško. Iako su uveliko odrasli, jako teško. Nedostaje im otac mnogo. Bude dana kada su mnogo tužni, ali su odlučili da će nastaviti hrabro zbog sebe, a i da se babo ponosi njima – emotivna je Mahira.

  Mahira je primjer snažne, hrabre i optimistične žene. Kako kaže, snagu crpi iz vjere u Boga, nade i uvjerenja da se sve događa s razlogom. Bez obzira na sve, uvijek je nasmijana i veselog duha, a više puta isticala je kako upravo duhovitosti u njihovom odnosu nikada nije manjkalo. Izdvojila nam je  simpatičnu bračnu situaciju koja joj jedino može staviti osmijeh na lice danas.

  • Najsimpatičniji trenuci su mi bili kada se ja i Esed posvađamo i to traje pola minute. Zaista, iako zvuči nevjerovatno, svađati se nismo znali.

  Iako nije prošlo mnogo vremena od Esedove smrti, pitali smo je kako se ona osjeća danas, čime se bavi i ima li nekih planova.

  • Trenutno se zaista odmaram psihički i realno fizički nakon dugih 16 godina jednog načina života. Naravno, namjeravam raditi i nastaviti tamo gdje sam stala. Imam ja još misija za obaviti – priznaje Mahira.

  Mnogo je priča i članaka napisano o njihovoj ljubavi, a nas je zanimalo kako bi je ona opisala.

  • Neponovljiva i unikatna – kratko i jasno rekla je Mahira.

  Priča Mahire i Eseda ispisala je mnoge stranice, a one najbolje tek trebaju da ugledaju svjetlost dana. Mahira je svojim primjerom pokazala i dokazala kako ni u ljubavi ni u životu ne postoje granice, a za kraj razgovora imala je poruku za sve koji se bore sa životnim nedaćama.

  • Živite život sa svrhom. Ispunite godine životom, a ne život godinama – poručuje Mahira, piše Azra.
  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci