MAHIR HADŽIĆ: PROTJERANI ZVORNIČANIN OSVOJIO VELIKU NAGRADU IZ MATEMATIKE U VELIKOJ BRITANIJI

Zvorničanin, Tuzlak, Bosanac – Gotovo 30 godina nakon što je protjeran iz rodnog Zvornika, Prof. Mahir Hadžić dobio jednu od najprestižnijih (150 godina stara) nagrada za matematiku, “Adams Prize”.

🇬🇧 🇧🇦Nagradu prije njega osvajali najpoznatijih svjetskih matematičari i fizičari među kojima su Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici!

On je prva osoba iz bivše Jugoslavije koji je dobio ovu nagradu i jedan od rijetkih pobjednika koji nisu Britanci.Iako je ovo vijest iz 2021, mislim da više ljudi treba da bude svjesno značaja ovog postignuća!

💙Mahir Hadžić je zadnje 3 godine profesor matematike na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Prije toga proveo je 6 godina na Kings College London. Proveo je nekoliko godina na MIT-u i Univerzitetu u Cirihu.

💛Mahir i njegova porodica bili su izbjeglice iz Zvornika, živjeli su u Splitu prije preseljenja u Tuzlu. U vrijeme dok su pohađali gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli i on i brat Tarik, danas doktor informacionih tehnologija koji radi kao Inženjer mašinskog učenja u Meta (bivši facebook), sa Svjetskih matematičkih olimpijada u BiH su donijeli nekoliko medalja, među kojima i dvije srebrene medalje.

💙Mahir Hadžić dodiplomski studij matematike, a potom i master, završio je na Univerzitetu u Beču, nakon čega je doktorat iz matematike odbranio na Ivy League Brown univerzitetu u SAD-u.

💛Adams nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada koje dodjeljuje Univerzitet Cambridge. Svake godine ga Matematički fakultet Univerziteta u Kembridžu i St John’s College dodjeljuje matematičaru sa sjedištem u Velikoj Britaniji za istaknuta istraživanja u matematičkim naukama.

💙Nagrada je nazvana po matematičaru Johnu Couchu Adamsu. Obdarili su ga članovi St John’s Collegea i odobrio ga je Senat univerziteta 1848. godine u znak sjećanja na Adamsovu kontroverznu ulogu u otkriću planete Neptun.

Prvobitno otvoren samo za diplomce iz Kembridža, sadašnji uslov je da matematičar mora da živi u Velikoj Britaniji i da mora biti mlađi od četrdeset godina.

👉 Link službene objave:

https://www.maths.cam.ac.uk/adams-prize/adams-prize-winners-2020-21-announced?fbclid=IwAR3QUyGQW61LscYU1N2X8m2hZjomTI0Xl_kJOR7UKaipF5bwZ8OWFFkqwBY

dr Edhem Čustović