Čili i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Dobri su za podsticanje probave, a sastojak kapsaicin zaslužan je i za smanjivanje osjećaja bola. Takođe, podstiče stvaranje endogenih opijata tzv. endorfina u mozgu što vodi boljem raspoloženju i osjećaju prijatnosti.
Naučnici sa Univerziteta Harvard došli su do zaključka da kapsaicin u kombinaciji sa sastojkom QX-314 koji se nalazi u lidokainu (lokalnom anestetiku) uspješno uklanja bol, a ne izaziva ukočenost mišića i omamljenost.
Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu imaju šansu da žive deset do 14 odsto duže od ostalih, tvrdi međunarodni tim naučnika. Vjeruju da je za to zaslužan upravo bioaktivni sastojak ljutih začina – kapsaicin. Što su papričice ljuće, sadrže više kapsaicina.
Da bi potkrijepili svoje tvrdnje naučnicima su trebali dobrovoljci koji će iskreno govoriti o svojim prehrambenim navikama i zdravlju. Odgovarali su na pitanja koliko puta nedjeljno jedu ljutu hranu, koje ljute začine su stavljaju u nju i u kojem obliku (svježe papričice, sušene, itd.).
U anketi je učestvovalo skoro pola miliona ljudi između 30 i 79 godina, a rađena je između 2004. i 2008. godine. Nakon nešto više od sedam godina proučili su koliko anketiranih je umrlo – brojka je pokazala malo više od 20.000.
Zaključili su da za deset odsto vremena duže žive ispitanici koji su rekli da jednom do dva puta sedmično jedu ljutu hranu od onih koju je ne jedu, a 14 odsto duže oni na čijem je tanjiru dva do sedam puta nedjeljno. Rezultati su bili jednaki i za muškarce i za žene. Ljuta hrana zaslužna je, kažu, za manji postotak obolijevanja od raka, srčanih bolesti i bolesti disajnog sistema Techly.
radiosarajevo