LIDL TRAŽI LOKACIJE U BIH, OTVORIT ĆE 30 TRGOVINA: “POTREBNO ĆE BITI JOŠ RADNIKA”

Njemačka kompanija Lidl trenutno ulaže u moguće filijale i skladišta u Bosni i Hercegovini.

“U tom kontekstu, već smo popunili relevantna slobodna radna mjesta i aktivno tražimo dodatne zaposlene kako bismo dodatno proširili postojeći tim na licu mjesta”, rečeno je Nezavisnim novinama.

LIDL TRAŽI LOKACIJE U BIH, OTVORIT ĆE 30 TRGOVINA: “POTREBNO ĆE BITI JOŠ RADNIKA”
LIDL TRAŽI LOKACIJE U BIH, OTVORIT ĆE 30 TRGOVINA: “POTREBNO ĆE BITI JOŠ RADNIKA”

U Lidlu nam kažu da je BiH maloprodajno tržište na kojem njihov koncept nailazi na veliko odobravanje potrošača.

“Molimo vas da razumijete da u ovom trenutku ne možemo davati nikakve dalje izjave o vrsti i obimu mogućih aktivnosti ili mogućih datuma otvaranja. Zalažemo se za transparentnu komunikaciju i informisanje i blagovremeno ćemo saopštiti naredne korake zaposlenima i zainteresovanim stranama”, naglasili su ujedno apelujući na medije u BiH da se validnim informacijama smatraju samo one koje dolaze direktno iz ovog lanca, jer, kako kažu, kruži mnogo informacija koje nisu potvrđene.

Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluke, kazao je za Nezavisne novine da su i ranije vođeni razgovori s predstavnicim kompanije Lidl te da od strane Gradske uprave imaju punu podršku.

“Trenutno je faza pronalaska adekvatne lokacije, a mi podržavamo otvaranje novih radnih mjesta i tu smo da olakšamo uslove poslovanje”, ističe Kresojević.

Podsjećanja radi, mediji su proteklih dana opširno izvještavali o tome da je Lidl u Bijeljini počeo izgradnju poslovnog objekta, i to na uglu ulica Šabačkih đaka i Raje Banjičića. Objavljeno je da su radovi počeli 21. septembra, a da je izvođač Tehnograd iz Tuzle, te da je u BiH za sada u planu šest prodajnih objekata.

Pored toga, bilo je prije nekoliko mjeseci i informacija da se Lidl povlači iz BiH, tada su iz Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) rekli Nezavisnim novinama da ih ova njemačka kompanija nije službeno obavijestila o napuštanju tržišta BiH, iako su proces registracije završili i bili u postupku pronalaženja lokacija za njihove markete.

Prema odgovoru koji su dali Nezavisnim novinama potvrdili su da o povlačenju i ne razmišljaju.

Portal Radiosarajevo.ba je već pisao da je Lidl kupio pojedine lokacije za buduće objekte koji neće biti još izvjesno vrijeme otvoreni u skladu sa politikom kompanije višegodišnjeg pripremanja osoblja.

Kada je riječ o rješavanju “papirologije”, Lidl BiH registriran je na adresi Maglajska 1 u sarajevskoj općini Centar. Kao direktor društva naveden je Roland Schreiber, a Allen Halamić izvršni je direktor kompanije u našoj zemlji.

Portal Radiosarajevo.ba je ranije pisao da je Lidl raspisao nove konkurse za zapošljavanje.

Otvorene su bile tri pozicije za rad u Sarajevu. Njemačka kompanija tražila je dva radnika za upravljanje lancem nabavke. Oglas je otvoren bio do 4. septembra.

Između ostalog, od uslova se tražilo poznavanje njemačkog ili engleskog jezika, prethodno radno iskustvo na ovoj poziciji je prednost, ali nije obavezno. Također, potencijalni kandidat morali su biti spreman na odsustvo van BiH u roku od 18 mjeseci. Neophodna je bila i vozačka dozvola B kategorije.

Njemački mediji su objavili da bi Lidl prve objekte u BiH mogao otvoriti već 2022. i na kraju bi moglo biti otvoreno do 30 trgovina u BiH.

CHI