Lendo danas čeka Izetbegovića i Nikšića, Čović mu sigurno neće doći

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo prije tri dana je pozvao predsjednike SDA, SDP-a i HDZ-a na sastanak sa rukovodstvom Federacije BiH. Sastanak bi trebao biti održan danas, no pitanje je ko će se sve odazvati.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović odmah je u petak izjavio da se neće odazvati Lendinom pozivu.”Lendo ima svoju predsjednicu FBiH i neka s njom komunicira. Na kojoj razini da ja pričam sa njim? Na razini FBiH je izabrana predsjednica. Ja se neću odazvati na taj poziv.

Čak nije pitanje ni pristojnosti da se zahvalim na pozivu. Poziv sam proslijedio Bradari. On koristi te instrumente, i očito ga neko dobro motivira, logistički prate i on poziva. O čemu ćemo raspravljati sa Lendom”, zapitao se Čović.

Lendo je u pozivu podsjetio da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 6. aprila usvojio set predmetnih odluka, uključujući i zaključak kojim se pozivaju svi učesnici u procesu formiranja vlasti da hitno iznađu rješenje kako bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

On je o pozivu na sastanak informisao i visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je nedavno poslao bh. lidere da sami postignu dogovor i okončaju proces formiranja nove federalne vlade.”Visoki predstavnik Christian Schmidt je na sastanku sa rukovodstvom Federacije Bosne i Hercegovine održanom 5. aprila 2023. godine, a zatim i na konferenciji za medije 7. aprila 2023. godine ponovio stav o potrebi postizanja dogovora koji bi rezultirao izborom novog saziva Vlade Federacije BiH.

Uzimajući u obzir sve navedeno, te činjenicu da su dijalog i kompromis jedino moguće rješenje, u svojstvu potpredsjednika Federacije BiH pozivam na sastanak predsjednike stranaka koje su predložile izabrane kandidate za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH (SDA, SDP i HDZ BiH) sa članovima rukovodstva Federacije BiH, na kojem bi se razgovaralo o okončanju procesa izbora Vlade Federacije BiH”, navodi se u pozivu potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Ono što se također očekuje jeste i ponuda SDA koju očekuje Osmorka. Lendo je najavio da će im biti prihvatljiva, no i dalje nije poznato šta tačno sadrži. Prema nezvaničnim informacijama, SDA bi trebala ponudu objelodaniti sredinom ove sedmice

klix.ba