Lazlo Markuš novi šef regionalnog ureda OHR-a u Banjoj Luci

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poželio je dobrodošlicu novom šefu Regionalnog ureda OHR-a u Banjoj Luci, mađarskom diplomati Lazlu Markušu (Lászlo Márkusz). 

Lazlo Markuš novi šef regionalnog ureda OHR-a u Banjoj Luci
Lazlo Markuš novi šef regionalnog ureda OHR-a u Banjoj Luci

– Radujem se zajedničkom radu sa ambasadorom Markušom, te želim zahvaliti Vladi Mađarske na kontinuiranoj suradnji sa OHR-om – rekao je visoki predstavnik.

Ambasador Márkusz je diplomatsku karijeru započeo kao drugi sekretar za politička pitanja pri mađarskoj ambasadi u Sarajevu (1997-2002). Kao uposlenik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske radio je na više pozicija koje su se ticale Zapadnog Balkana: kao službenik za Hrvatsku (2002-2003), zamjenik direktora za Zapadni Balkan (2009-2010) i ambasador na Kosovu (2015-2020).

Također je radio kao nacionalni ekspert pri Vijeću EU (2005-2008) i član monitoring misije EU u Gruziji (2009), te je stekao iskustvo radeći u Ministarstvu odbrane Mađarske kao zamjenik šefa kabineta u periodu 2003-2004.

Ambasador Markuš posjeduje doktorat iz historije Istočne Evrope sa Univerziteta ELTE u Budimpešti. Autor je i koautor četiri knjige o historiji i politici Zapadnog Balkana.

AVAZ