More
  spot_img

  Lavrov pobjesnio jer mu je blokiran dolazak u Srbiju


  Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, umjesto iz Beograda, javnosti se obraća iz Moskve.

  Kao što je poznato, Lavorvljeva posjeta Beogradu je otkazana zato što su Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija zabranila prelet njegovom avionu kojim je trebao doletjeti u Beograd.

  – Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korištenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmjera, izjavio je, između ostalog, Lavrov.

  – Želio sam, između ostalog, posjetom Srbiji potvrditi ruski stav u vezi Kosova, BiH i Otvorenog Balkana, ali u Briselu nisu htjeli to da dopuste. Očigledno je da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat Zatvoreni Balkan – naglasio je Lavrov.

  Zatvaranje zračnog prostora je neprijateljska akcija

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da smatra “neprijateljskom akcijom” potez tri istočnoeuropske zemalje da zatvore svoj zračni prostor i spriječe ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da otputuje u Srbiju.

  Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u Beograd.

  Lavrov pobjesnio jer mu je blokiran dolazak u Srbiju
  Lavrov pobjesnio jer mu je blokiran dolazak u Srbiju

  izvor : saff.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci