Košarkaši BiH danas protiv Portugala kreću u pohod na Olimpijske igre

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas protiv Portugala iz pretkvalifikacija kreće u pohod na plasman na Olimpijske igre.

https://3a94cdb3e5ad4f725034b255dcb5171d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Košarkaši BiH učestvuju na pretkvalifikacijskom turniru u poljskom gradu Gliwice, a osim selekcije domaćina, izabranici Adisa Bećiragića će za protivnike u grupi B imati i selekcije Mađarske i Portugala, s kojim danas igraju prvo kolo.

Miralem Halilović, Džanan Musa, Luka Garza, Amar Alibegović, Jusuf Nurkić, Amar Gegić, Adi Zahiragić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Edin Atić, Haris Delalić i Kenan Kamenjaš će danas od 16:30 sati pod vodstvom selektora Adisa Bećiragića protiv Portugala otvoriti pretkvalifikacije.

Iako je naša selekcija apsolutni favorit na svjetskim kladionicama sa kvotom 1,05, selektor Bećiragić je pozvao na oprez.

PRETKVALIFIKACIJE ZA OI

Bećiragić pred duel s Portugalom: Često mijenjaju ritam, nadam se da ćemo pobijediti

“Dobili smo sastav Portugala, znamo vrlo dobro da je to ekipa koja pokušava promjenama ritma, pogotovo u odbrani, isprovocirati protivničku ekipu da igra van svog sistema. Nadam se da ćemo naći rješenje za to i da ćemo otvoriti turnir pobjedom, a krajnji cilj je da osvojimo ovaj turnir i plasiramo se u kvalifikacije za Olimpijske igre u Francuskoj”, rekao je Bećiragić.

Nakon današnje utakmice uslijedit će duel protiv domaćina Poljske (ponedjeljak, 20:30), a potom i Mađarske (srijeda, 21:00).

Ukoliko zauzme jedno od prva dva mjesta, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobiti samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Susret Bosna i Hercegovina – Portugal igra se danas u 16:30 sati u poljskom gradu Gliwice. Televizijskog prijenosa utakmice nema, ali je osiguran tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.

klix.ba