Subota, 25 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Koronavirus u Tešnju: Privreda pretrpjela milionske štete

  Žarište epidemije u Tešnju je preduzeće “Koža-komerc”. Do sada je potvrđeno oko 70 oboljelih osoba. No, nije zdravstveni segment pandemije jedino što muči tamošnje vlasti, privrednike i stanovnike. Koronavirus je Tešnju nanio i milionske štete.

  Tokom posljednja dva mjeseca u Tešnju je zatvoreno oko 400 radnih mjesta. Šteta se procjenjuje na najmanje deset miliona maraka. Podrška države je izostala.

  “Bosna i Hercegovina, nažalost, ne izlazi sa ozbiljnim interventnim mjerama kako da na adekvatan način presječe i da pokuša, da kažemo, da restartuje ekonomiju. Još uvijek je to u pokušajima i, moram biti iskren, velikom broju obećanja”, kaže Edin Jabandžić, UP “Biznis-centar” Tešanj.

  Lokalna vlast je, kažu, učinila što je mogla. Javni radovi i pored toga će biti u velikoj mjeri umanjeni, što će, kako se smatra, dodatno produbiti krizu.

  “Mi smo kao lokalna zajednica, prva u ZDK, donijeli rebalans budžeta, dakle projicirali smo određena umanjenja prihoda, analizirali projekte i planove i identificirali od čega ne možemo odustati, dakle već znamo koji su to projekti koji će morati sačekati bolje vrijeme”, kaže Suad Huskić, načelnik Opštine Tešanj.

  Iako je Tešanj jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica ne samo u ZDK, nego definitivno i u BiH probleme koje je uzrokovala pojava pandemije koronavirusa na ovom području veoma teško će moći sami da riješe. Očekuje se da će podršku u tome imati sa viših nivoa vlasti, prvo sa nivoa ZDK, a onda i Federacije BiH.

  Izvor: BHRT

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci