More
  spot_img

  Korisno / Šta se događa u organizmu ako dnevno prošetamo samo 800 metara više?

  Da biste uspješno kontrolisali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali da prepješačite oko 10.000 koraka. Ta brojka djeluje kao jako velika, naročito ako imate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. Ali spasa ipak ima!

  Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prošetate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

  Neki od lakih načina kako da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobilnom telefonu, šetanje do kolege umjesto slanja maila.

  Saznajte kojih je to 5 promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prošetate 800 metara više, odnosno napravite 1000 koraka više:

  1. Srce će se manje naprezati

  I najmanja promjena iz sjedelačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače “pumpaju” krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, pa srce radi u normalnijem ritmu.

  2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

  Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontrolisanju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

  3. Lakše mršavite i poboljšava se nivo holesterola

  Hodanjem možda nećete brzo smršati, ali nakon nekog vremena vidjećete rezultate. Prve rezultate možete videti nakon otprilike 10 nedjelja (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Ako imate visok nivo lošeg holesterola, 1000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja podstiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli da oštete krvne sudove.

  4. Manje ćete biti pod stresom

  Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi endorfinske hemikalije odgovorne za dobro raspoloženje, pa se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

  5. Kosti će vam ojačati

  Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti takođe podstiče stvaranje novih ćelija u kostima.

  radiosarajevo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci