More
  spot_img

  Konstantin Malofejev, operativac ruskog diktatora: Putinov čovjek finansira Dodika


  Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, prema tvrdnjama Glasa Amerike koji se pozvao na visoki izvor iz američke administracije, dobivao novac od Rusije u okviru njihovih napora da šire utjecaj u inozemstvu.

  Konstantin Malofejev, operativac ruskog diktatora: Putinov čovjek finansira Dodika
  Konstantin Malofejev, operativac ruskog diktatora: Putinov čovjek finansira Dodika

  Među primjerima koji se navode je onaj da je za izbore 2018. godine ruski oligarh Konstantin Malofejev tajno pomagao finansiranje njegove kampanje.

  Radikalna desnica

  Konstantin Malofejev smatra se veoma bliskim saveznikom Vladimira Putina. Vlasnik je i osnivač investicijskog fonda “Marshall Capital Partners”, putem kojeg je stekao bogatstvo. Osim toga, vlasnik je Fondacije Svetog Vasila Velikog, najveće ruske pravoslavne dobrotvorne organizacije, te predsjednik NVO “Društvo dvoglavog orla“. Upravo ova organizacija zadužena je za širenje putinovskih ideoloških pogleda širom svijeta.

  Investirao je u medije kao što je Sigurna internet liga, a finansijski pomaže i mnoge ultradesničarske pokrete širom Evrope, s akcentom na pravoslavne zemlje.

  Ako je Aleksandar Dugin glavni ideolog Putinove Rusije, Malofejev je Duginov udarni operativac, svojevrsni ruski Soroš koji finansira radikalne desničarske ekstremiste širom Evrope.

  Zbog finansiranja proruskih separatista u Ukrajini Malofejev je na crnoj listi EU i SAD. U francuski Nacionalni front, s Marin le Pen na čelu, upumpao je dva miliona eura putem jedne kiparske offshore firme.

  Marin le Pen naknadno je priznala i da je Nacionalni front posudio devet miliona eura od Prve češko-ruske banke, finansijske institucije u ruskom vlasništvu koja je, kako je otkrio britanski “Times”, kreditima finansirala i grčku Zlatnu zoru, belgijsku stranku Flamanski interes, italijansku Sjevernu ligu, mađarski Jobik i austrijsku Stranku slobode. Sve navedene stranke podržale su rusku aneksiju Krima.

  Konstantin Malofejev, operativac ruskog diktatora: Putinov čovjek finansira Dodika
  Konstantin Malofejev, operativac ruskog diktatora: Putinov čovjek finansira Dodika

  Zabranjeni ulasci

  Konstantinu Malofejevu je zabranjen ulazak u Bugarsku na period od 10 godina zbog špijunskih aktivnosti u toj zemlji. Crna Gora mu je zabranila ulazak u zemlju zbog učešća u pokušaju državnog udara 2016. godine. No, zanimljivo je da mu je Bosna i Hercegovina zabranila ulazak zbog toga što je sigurnosna prijetnja po mir i stabilnost u BiH.

  Prije ove zabrane Malofejev je boravio više puta u BiH kao gost Milorada Dodika. Posebno je zanimljiva njegova posjeta 12. oktobra 2014. godine, kada se sastao s Dodikom u hotelu “Kaldera”, tačno na dan izbora u BiH. Slučajno ili ne, u isto vrijeme u Banjoj Luci je boravila i velika grupa ruskih kozaka koji su pod plaštem kulturne saradnje imali posve nejasnu ulogu. Prema nekim analitičarima, njihov zadatak je bio provođenje krimskog scenarija u BiH u slučaju da Milorad Dodik i SNSD izgube izbore.

  Prodaja obveznica

  Tokom 2018. godine Vlada RS je na berzi u Beču prodala obveznice u vrijednosti od 168,3 miliona eura. Mnogo je bilo polemike u javnosti u vezi s tom prodajom, ali se pretpostavlja da je te obveznice kupio Malofejev putem jedne brokerske kuće u Hong Kongu. Čitav posao oko prodaje obavio je Klaus Korner, nekadašnji šef Dojče banke u Rusiji i blizak saradnik Malofejeva.

  AVAZ

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci