Konaković otkrio da su Ujedinjeni Arapski Emirati donijeli odluku o ukidanju viza za građane BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je gostujući u programu televizije N1 otkrio da su Ujedinjeni Arapski Emirati donijeli odluku o ukidanju viza za Bosnu i Hercegovinu.Konaković je kazao kako je ta odluka donesena, ali da je moraju ratificirati organi vlasti u Bosni i Hercegovini.”

UAE su donijeli odliku o ukidanju viza za građane BiH. Način na koji se odluka implementira podrazumijeva da moramo na Vijeću ministara, Predsjedništvu i vjerovatno na Parlamentu ratificirati taj sporazum dvije zemlje”, kazao je Konaković.Dodao je kako je sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem dogovorio da će odmah nakon ratifikacije Vijeća Ministara i Predsjedništvo to potvrditi.”

U fazi smo tehničkog brušenja tog dokumenta”, rekao je Konaković.Ukidanje viza podrazumijeva i smanjenje dijela troškova putovanja u Emirate, obzirom na to da taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosi 400 AED, što prema trenutno važećem kursu, iznosi oko 100 eura.DOBRE NAJAVEDržavljani BiH uskoro bi u Ujedinjene Arapske Emirate mogli putovati bez vizaPodsjećamo, državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata su izuzeti od obaveze pribavljanja viza za putovanje u BiH odlukom Vijeća ministara od 19. januara 2015. godine.

Ukidanje viza za građane BiH je najavljeno u aprilu ove godine nakon posjete ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdullah bin Zayed Al Nahyana Bosni i Hercegovini.

klix.ba