Konaković: NiP-ov rezultat malo je bolji od onog koji smo očekivali i najavili

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo zbog izbornih rezultata koji se još broje, te je poručio da je stanje vrlo optimistično.

Konaković: NiP-ov rezultat malo je bolji od onog koji smo očekivali i najavili
Konaković: NiP-ov rezultat malo je bolji od onog koji smo očekivali i najavili

– Očigledno donesene odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), iako još fali detalja, i pojašnjenje i obrazloženje te odluke imamo potrebu da bez obzira na ovu pobjedničku euforičnu atmosferu u NiP-u prokomentarišemo taj ozbiljan politički proces. Mislimo da ta vrsta rješenja nametnuta samo u Federaciji, nisu optimalna i nisu idealna rješenja. Očigledno je da međunarodna zajednica kada to god poželi može povući poteze koji su i hrabri, ali i vrlo interesantni. Mi očekujemo takav angažman i pristup međunarodne zajednice i u nastavku njenog djelovanja, a prije svega taj angažman u prostoru manjeg bh. entiteta RS. Nametanjem od strane visokog predstavnika Smita mi imamo asimetrična rjesenja u dva entiteta – kazao je Konaković.

Posljedica kukavičluka

Podsjetio je da je nakon Neumskih pregovora tražio od kolega iz probosanskog bloka da budu hrabriji.

Prokomentarisao je i rezultat SDA.

– To je posljedica kukavičluka i nedostatka vizije i pokušaja da prave kampanju koja evo vidite rezultatima nije ni uspjela, a ta je cijena skupo plaćena – dodao je Konaković.

Riješiti probleme nakon izbora

Kazao je da je NIP htio da se problemi riješe u Parlamentu nakon izbora.

– Po brojevima koje šalju naši posmatrači širom BiH, NiP-ov rezultat malo je bolji od onog koji smo očekivali i najavili, a najavili smo optimistične rezultate. Veliki broj mandata, očekujemo fantasticne rezultate u Sarajevu – kazao je.

AVAZ