Komšić: “Od Milanovića me ne bi iznenadilo da odlikuje Karadžića i Mladića”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravit će danas u posjeti Bosni i Hercegovini.On će u Širokom Brijegu odlikovati 1. Poskok bojnu HVO-a Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Inače, radi se o jedinici na čijem je čelu bio osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta i koju Tribunal u Hagu povezuje sa učešćem u zločinima nad Bošnjacima Jablanice.U presudi Prliću i ostalima iz 2013. godine se navodi:„U opštini Jablanica bilo je i drugih jedinica HVO-a, konkretno Kažnjenička bojna (KB), Bojna “Poskok”, ATG “Baja Kraljević” i jedinica “Posušje” (ili “Posuške”), koje su sve u aprilu 1993. bile pod zapovjedništvom Tute (Mladena Naletilića).

Na tom području bili su i vojnici HVO-a koje je kao pojačanje poslala OZ Sjeverozapadna Hercegovina ili pak lično Milivoj Petković, kao što su Pukovnija “Bruno Bušić” ili Postrojba za posebne namjene “Ludvig Pavlovi攓.Postrojbu za posebne namjene “Ludvig Pavlović” je Milanović već ranije odlikovao, kao i optuženika za ratne zločine nad bošnjačkim civilima Zlatana Miju Jelića.

Na upit o Milanovićevom najnovijem potezu, navode Vijesti.ba, reagirao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.Odgovor je bio kratak i jasan:“Od Milanovića me ne bi iznenadilo da odlikuje Karadžića i Mladića”, poručio je Komšić.

saff.ba