Koliko ove godine koštaju izbori i šta su tehničke novine u procesu

Ove godine je budžet za izbore nešto veći nego ranije, postojali su problemi u njegovom donošenju, no na kraju je novac doznačen. Centralna izborna komisija procjenjuje da će na Opće izbore 2022 potrošiti 12.528.000 KM.

Koliko ove godine koštaju izbori i šta su tehničke novine u procesu
Koliko ove godine koštaju izbori i šta su tehničke novine u procesu

Od 12,5 miliona KM najviše novca će otići za naknade članovima i zamjenicima članova biračkih odbora. Oni će biti plaćeni u ukupnom iznosu od oko 6.795.000 KM.

Za nabavku papira i štampanje glasačkih listića potrebno je 1.500.000 KM, a poštanski troškovi slanja glasačkih paketa u inostranstvo koštaju 1.270.000 KM.

Tokom ljeta je u BiH bilo nesigurno da li će biti izdvojeno dovoljno novca za izborni proces, međutim visoki predstavnik Christian Schmidt je nametnuo odluku o finansiranju izbora BiH nakon opstrukcija u Vijeću ministara BiH.

Više od mjesec kasnije, Schmidt je ponovo iskoristio Bonske ovlasti kako bi intervenisao u izborni proces BiH, ali ovaj put se to odnosilo na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Kako je saopćeno iz CIK-a BiH, novine na ovim izborima bitne za javnost, prije svega za birače su:

  • Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno je 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.
  • Precizirane su odredbe koje se odnose na pomoć drugog lica. Da bi ostvario pravo pomoći drugog lica, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora dokumentom izdatim od nadležnog organa da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu.
  • Glasačka kabina / paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.
  • KLIX