More
  spot_img

  KILOGRAM KROMPIRA ZA GODINU DANA POSKUPIO 50 PODSTO


  Za samo godinu dana cijena kilograma krompira u BiH skočila je čak 50 odsto, što, prema riječima stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, ne treba nikoga da iznenadi, jer je suša desetkovala prinose i ponudu, što se direktno odrazilo na cijenu.

  Prema podacima Zavoda za statistiku RS, kilogram krompira u Srpskoj u junu ove godine građani su u prosjeku plaćali 1,67 KM, što je duplo više nego u junu 2021. godine, kada su za kilogram ovog povrća morali izdvojiti 1,11 KM.

  Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže za “Nezavisne” da su sva sredstva koja su dobili putem podsticaja i Kompenzacionog fonda iskoristili da zasiju veće količine poljoprivrednih kultura u ovoj godini, nadajući se većem prinosu, ali da je suša “sravnila” prinose, čak i uprkos činjenici što postoje sistemi za navodnjavanje.

  “Došlo je do pada prinosa na tako visokim temperaturama u kulturama poput krompira i lubenice. Jednostavno ne rastu. Prinos krompira je sigurno 20-30 odsto manji nego što je normalno. Zatim, nije sav krompir ni dobio dovoljnu količinu vode. Onaj ko je navodnjavao na struju, bilo mu je jeftinije, ali onaj ko je morao navodnjavati uz pomoć mašina na gorivo, na dizel od 3,5 KM, njegov krompir sigurno nije dobio dovoljno vode i to je uticalo na prinose”, navodi Mastalo.

  Mala ponuda izazvala je povećanje cijena. Potražnja je velika, tako da mi ne možemo ni pripremiti koliko se traži, a to ne možemo pripremiti i zato što nema radne snage”, pojašnjava Mastalo.

  Stanje na uvoznom tržištu dodatno pogoršava situaciju.

  “Nema ni uvoznog krompira. A znamo da su proljetos bile visoke cijene repromaterijala, đubriva i ostalog, tako da nema ni jeftinog krompira na uvozu”, ističe Mastalo poručujući da su zbog svega navedenog prognoze kada je u pitanju proizvodnja i potrošnja do kraja ove godine vrlo neizvjesne i zabrinjavajuće.

  “Procjena je Udruženja da ćemo našeg krompira možda imati samo do Nove godine, a nakon toga nećemo ga imati uopšte u ponudi”, upozorava Mastalo.

  Prinosi su podbacili i u FBiH, a cijena kilograma krompira za godinu dana poskupjela je između 40-50 odsto.

  CHI

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci