KATASTROFA NESAGLEDIVIH RAZMJERA: Doveden u pitanje opstanak mljekarske proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu…

Nakon što je Vlada Republike Srbije usvojila odluku o uvođenju prelevmana na mlijeko, kako bi zaštitili svoju proizvodnju od prekomjernog uvoza, bosanskohercegоvački domaći proizvođači koji su prošle godine u Srbiju izvezli mlijeka u vrijednosti većoj od 21 milion maraka, traže od bh. vlasti uvođenje kontramjera.

Tvrde, bez prelevmana, u pitanje će biti doveden opstanak mljekarske proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu.Za domaće mljekare Srbija je jedno od glavnih izvoznih tržišta. Nemaju ništa protiv toga što Srbija štiti svoje poljoprivrednike, ali isto to za sebe traže od svoje države.

Ako se to ne desi, poručuju, upitan je nastavakproizvodnje mlijeka u Bosni i Hercegovini.

AMIR BULUT, Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK

Oni su uveli mjere koje će zaštiti njihove proizvođače. Nadam se da će i naše Vijeće ministara donijeti odluku i da će recipročne mjere uvesti, To bi trebali pod hitno. Vidite ako se neće brinuti o našim poljoprivrdnim proizvođačima ja ne vidim onda svrhu njihovog postojanja“.

VLADIMIR USORAC,

Udruženje poljoprivrednih proizvođača mljekara RS„Mi smo dali sedam dana da uradi se. Ne uradi se za sedam dana. Država nije zainteresovana za poljoprivredu i poljoprivrednike.

Moraju donijeti isto i prelevmane za meso i govođe meso i sve ostalo“.U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i hercegovine ističu da kada je riječ o uvođenju prelevmana na mlijeko i mliječne proizvode, prije donošenja recipročnih mjera treba sačekati zvaničnu odluku Vlade Srbije, ali i da se prema nezvaničnim informacijama ova odluka ne odnosi na BiH i ostale zemlje članice Cefte.

Sličan stav ima i Spoljnotrogovinska komora BiH.

ZDRAVKO MARINKOVIĆ, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH

Mi nemamo mogućnost niti imamo potrebe ovog momenta uraditi bilo kakvu recipročnu mjeru. U tom smislu možda možemo samo očekivati da vidimo sa kolegama iz Srbije da li postoji mogućnost eventualnog izuzeća BiH budući da se mi nalazimo zajedno sa njima u CEFTA prostoru“.

Udruženja poljoprivrednika – proizvođača mlijeka dala su rok od sedam dana vlastima BiH da nešto urade po pitanju zaštite domaćih farmera. U zavisnosti od toga, zavise, kažu, i njihovi dalji potezi.

Više u prilogu BHRT-a.

SLOBODNA-BOSNA.Ba