Karadžićev advokat: 130 advokata iz 15 država podržalo formiranje savjeta za odbranu Dodika

Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića, tvrdi da je 130 advokata iz 15 država do sada podržalo formiranje savjeta za odbranu predsjednika RS Milorada Dodika, protiv koga je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta).

Petronijević je naveo da nema dana da se ne javi neko ko je zainteresovan da bude član tima za odbranu Dodika.- Zaključit ću spisak u narednih 15 dana i bit će veoma dugačak. Osim pravnika, imamo spisak historičara i političara. Podijelit ćemo tim na sekcije i svaka će se na svoj način baviti ovim problemom – rekao je Petronijević, koji je pokretač inicijative za formiranje ovog savjeta.

Pravno gonjenje

On tvrdi da postoji i opcija “da se Šmit pravno goni i u Njemačkoj.”- Sadašnja globalistička Njemačka pod kontrolom SAD neće još dugo opstati i konačno će krenuti putem suverenizma, a tog trenutka ljudi poput Šmita bit će prvi na listi sankcionisanih – rekao je Petronijević za “Večernje novosti”.Prema njegovim riječima, na spisku pravnika koji žele da brane Dodika su advokati Toma Fila i Branko Lukić, kao i Marko Sladojević iz Slovenije.I bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Vitomir Popović potvrdio je da je na raspolaganju za pravnu pomoć timu za odbranu Dodika.

Njemačka je ključOn je ocijenio da optužnica protiv Dodika govori o “opštem stanju u BiH i pokazuje da su ratne bošnjačke obavještajne strukture ubačene u pravosudne strukture, gdje su nastavile da rade po receptu devedesetih godina prošlog vijeka.”- Oni pokušavaju da nanesu štetu RS gdje god mogu i sprovode politiku kojoj se RS suprotstavila devedesetih godina prošlog vijeka – rekao je Popović za “Večernje novosti”.On smatra da savjet za odbranu predsjednika RS, prije svega, treba da “pokrene krivični postupak protiv Šmita u Njemačkoj, gdje ga treba goniti za naknadu štete, jer on tamo ima boravište.”- Treba ga udariti pravno sa svih strana, a Njemačka je ključ. Moramo biti u ofanzivi – rekao je Popović.

avaz.ba