More
  spot_img

  Kampanja “Nemoj glasat’, biraj!” ohrabruje mlade da izađu na izbore u BiH

  Organizacija Međunarodni republikanski institut (IRI) pokrenula je kampanju “Nemoj glasat’, biraj!” koja je namijenjena mladima u BiH.

  Direktor IRI-ja Borislav Spasojević naveo je da već četvrtu godinu zaredom organizuju regionalni program za mlade političare, Institut naprednog liderstva u politici (ALPI), koji okuplja mlade lidere iz političkih stranaka te ih kroz jednogodišnji program edukuje i osnažuje o nizu bitnih tema iz sektora sigurnosti i euroatlantskih integracija.

  • Ovaj put kroz kampanju mobilizacije “Nemoj glasat’ “, koja ironičnim naslovom upozorava mlade šta će se dogoditi ukoliko ne izađu na izbore, kreirali smo sinergiju mladih aktivista i predstavnika različitih političkih stranaka, tako što smo okupili brojna mlada lica koja su upravo učestvovala u kreiranju ove kampanje – rekao je Spasojević.

  Dodao je da učesnici tih programa, ali i mladi iz partnerskih organizacija koje su im dale podršku, dolaze iz 20 gradova BiH, neki studiraju, neki rade, neki su aktivisti, neki političari, ali svi dijele mišljenje da za je za njihov grad nužno da mladi ljudi izađu na izbore i glasaju.

  • Kada smo od njih dobili takav odgovor, IRI je jednostavno pokrenuo ove aktivnosti, nismo mogli ostati sa strane i pratiti statistike. Već sada vidimo da postoji interes javnosti i da smo kroz taj neki drugačiji ugao nadopunili druge kampanje mobilizacije mladih za ove izbore – pojasnio je Spasojević.

  Između ostalih, poruke kampanje “Nemoj glasat’, biraj!” traže od nove generacije da razmisli o pristupu u načinu donošenja odluke kome dati svoj glas.

  U posljednjoj poruci na LinkedIN-u, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson također je dio svog obraćanja građanima i građankama BiH posvetio mladima.

  • Mladi ove zemlje ne žele ostati zaglibljeni u prošlosti. Kolektivno, građani imaju moć određivanja budućnosti, kako bi osigurali da BiH zauzme svoje mjesto stabilnog i prosperitetnog člana euroatlantske zajednice. Uspjeh Bosne i Hercegovine ne ovisi o tome šta međunarodna zajednica može učiniti. Ovisit će – riječima predsjednika Kennedyja – o “onome što vi možete učiniti za svoju zemlju.” Učinkovit nadzor građana na kraju će zamijeniti međunarodni nadzor – poručio je Nelson.

  U vremenu kada pandemija Covid-19 prijeti da izlaznost na lokalnim izborima spusti ispod 50 posto, čini se da mladi mogu biti oni čiji se ‘glas pika’, saopćeno je iz IRI-ja.

  startbih.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci