Kamate zabrinule građane!

Kako bi suzbila inflaciju, Evropska centralna banka (ECB) povećala je dva puta kamatnu stopu prošle godine.Svaka najava o povećanju kamate izazvala je zabrinutost kod kreditno zaduženih građana koji su kredit podigli s promjenjivom kamatnom stopom, a koja se vezuje za EURIBOR.

Dva postoIz Agencije za bankarstvo FBiH kažu da se šest banaka, unutar bankarskog sistema FBiH, odlučilo za usklađivanje nivoa kamatnih stopa za kredite.- Uvažavajući makroekonomska očekivanja i mjere koje je poduzimala Agencija za bankarstvo FBiH, banke su uglavnom vršile ili će vršiti usklađivanja nivoa kamatnih stopa do nivoa koji ne prelazi 200 baznih poena (dva posto) – naveli su.

Redakciji “Dnevnog avaza” javio se građanin V. M., koji je izrazio nezadovoljstvo ponovnim povećanjem kamate u jednoj od banaka u Sarajevu.Nemaju izboraNa početku razgovora nam je kazao da trenutno ima koliko-toliko novca u odnosu na raniji period te da samo može zamisliti kako je ljudima koji dižu kredite da plate režije ili da kupe brašno.- Ljudi su vrlo malo educirani o onome što potpisuju, nemaju izbora.

Ja sam digao tri kredita, od toga mi se dva nalaze u banci koja je podigla kamatnu stopu. Jedan je u iznosu od 20.000 KM, drugi od 3.000 maraka. Oba su na rok otplate od 10 godina. Svi ti krediti su nuđeni po akcijama, a kamatna stopa je varijabilna, što znači da je banka može dizati.

Stigla mi je obavijest da se kamata diže i za mart – kaže nam izrevoltirani sugrađanin.Prepušteni na milost i nemilostPitali smo ga za koliko maraka mu je veća rata.- Za manji kredit mi je prvi put podignuta za pola marke, a za drugi 5,50 KM. I opet je najavljeno dizanje u istom iznosu. Ostalo mi je još pet godina otplate kredita.

Ja sam pušten na milost i nemilost banke, nakon svakih šest mjeseci treba da se tresem kad otvorim poštanski sandučić i strepim kolika će mi biti kamata – ističe V. M.

avaz.ba