More
  spot_img

  Kako je propala proizvodnja cigareta u BiH

  Prije nekoliko dana u javnosti je odijeknula vijest koju je objavio naš portal da, barem u bliskoj budućnosti, u BiH neće biti proizvodnje cigareta. Ovaj zaključak navodi se u zvaničnom dokumentu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

  Prvi put od uspostave evidencija akciznih markica, u skladu sa zahtjevima novog Zakona o akcizama 2009. godine, desilo se da nije preuzeta niti jedna akcizna markica za domaće cigarete. 

  – To ukazuje na zaključak da se ne planira domaća proizvodnja cigareta, barem ne u narednom razdoblju. Ostaje pitanje da li je ta poslovna odluka samo uvod u potpuno gašenje domaće duhanske industrije u Sarajevu ili je privremena zbog otežanog poslovanja u BiH zbog koronavirusa – navode iz UIO-a u dokumentu iz juna.

  BiznisInfo je zatražio komentar Fabrike duhana Sarajevo na ovu informaciju. Dobili smo odgovor u jednoj rečenici koji ne govori mnogo.  

  – Ne znam koliko su Vam tačne informacije iz UINO, te bih Vas molio još jednom da provjerite iste prije bilo kakve objave, naime, FDS konstantno vrši izuzimanje akciznih markica iz UIO, kako za proizvodnju domaćih tako i Duhana za pušenje – stoji u rečenici koju su nam poslali putem maila iz FDS-a.

  Scenarij koji se mogao naslutiti

  U narednim mjesecima znat će se da li se proizvodnja cigareta u Sarajevu privremeno prekida ili trajno obustavlja.

  No, treba reći da ovo nije neko iznenađenje, već se sličan scenarij mogao naslutiti posljednjih nekoliko godina. Sve je počelo odlukom Vlade FBiH da prodaj svoj udio u FDS-u.

  Austrijski CID Adriatic Investments GmbH, u saradnji s British American Tobaccoom (BAT), kupio je u septembru 2016. godine 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) koje su pripadale Vladi Federacije.

  Fabrika duhana Sarajevo tada je imala veoma razvijenu domaću proizvodnju sa velikim brojem brendova koji su bili poznati još iz vremena bivše Jugoslavije, i koji su bili među liderima na tržištu.

  Osim toga, FDS je, kao pravi socijalistički konglomerat, držao udjele u bankama, fondovima, kompanijama… te je imao maloprodajnu mrežu kioska. Novi vlasnici su imali drugačiji plan sa kompanijom koju su u potpunosti reorganizovali.

  Preuzimanje lanca kioska

  Udio Vlade FBiH je plaćen 42,7 miliona KM. CID, koji je trajno ostao vlasnik firme koja je kasnije promijenila ime u Badeco Adria, je postepeno povećavao svoj udio, a danas drži oko 90 posto dionica.  

  BAT nikad nije preuzeo dionice FDS-a ali je, kako je saopšteno u januaru 2017., postigao dogovor s CID-om o preuzimanju duhanskog dijela poslovanja FDS-a. BAT je tada najavio da će preuzeti sve duhanske brendove i maloprodajno poslovanje.

  BAT je, kako je i najavljeno, preuzeo maloprodajnu mrežu, odnosno lanac kioska Tobacco Press, i pripojio ga svojoj firmi iNovine.

  Zajedno s lancem trafika Lafka kojeg je preuzeo od Bulgartabaca, stvorio je najveću maloprodajnu mrežu u BiH. To je bio prvi dio koji je od dvojen od FDS-a i jedini koji je u potpunosti prešao u ruke BAT-a.

  Reorganizacija i prodaja banaka i fondova

  Nakon toga dolazi od odvajanja duhanskog od neduhanskog dijela poslovanja. To se dešava na način da se osniva nova firma FDS d.o.o. (za razliku od FDS d.d.). Ta firma se osniva početkom 2018.  da bi se bavila isključivo duhanskim biznisom.

  Nakon što je od kompanije odvojen duhanski dio biznisa kroz firmu FDS d.o.o, ostatak kompanije, dakle FDS d.d. mijenja ime u Badeco Adria i pod tim nazivom počinje poslovati od početka decembra 2018. Badeco je od FDS-a naslijedio vlasništvo u nekoliko banaka, fondova i kompanija, ali je većinu toga prodao.

  Badeco je prodao udio od 73,2 posto dionica Vakufske banke Sarajevo i oko 9 posto dionica Privredne banke Sarajevo. Samo po osnovu prodaje udjela u Vakufskoj banci prošle godine Badeco je dobio 17,2 miliona maraka.

  Badeco je prošle godine prodao svoj udio u fondu Bonus (oko 25 posto dionica). Zanimljivo je da je Bonus u to vrijeme bio drugi najveći dioničar vodeće domaće kompanije iz namjenske industrije Igman Konjic.

  S druge strane, Badeco je krenuo i s novim investicijama, odnosno preuzeo je imovinu i poslovanje sarajevske pekarske industrije Aspek (sada “Fine Food”). Ova pekarska proizvodnja i prodaja sada je osnovni biznis firme Badeco Adria.

  Gašenje nekih brendova

  S druge strane, kompanija FDS d.o.o., koja je preuzela duhanski biznis, ostala je također u vlasništvu firme Badeco Adria. No, došlo je do znatnih promjena u proizvodnji i u brendovima.

  Mediji su ranije pisali da se proizvodnja nekih brendova seli iz BiH. Osim toga, ubrzo je došlo do gašenje nekih brendova, npr. Aure koja je, kako je tada rečeno, postala Lucky Stike.

  Novi vlasnici FDS-a nikad nisu krili da se proizvodnja smanjuje, ali su to pripisivali otežanim uslovima poslovanja, odnosno visokim akcizama i crnom tržištu.

  Propale fabrike

  Inače, osim FDS-a u BiH su nekada poslovale i Fabrika duhana Mostar (FDM) i Fabrika duvana Banjaluka.

  FDM je ugašena prije 13 godina, a iza nje su ostali radnici kojima nije uvezan staž niti omogućen odlazak u penziju.

  Banjalučka fabrika, koju je kupio Bulgartabac, u međuvremenu je također propala.

  G. Mrkić

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci