More
  spot_img

  Kako Dodik šteti BiH: Odbija trgovinski sporazum s Velikom Britanijom koji su potpisale sve zemlje regije


  Kako Dodik šteti BiH: Odbija trgovinski sporazum s Velikom Britanijom koji su potpisale sve zemlje regije
  Kako Dodik šteti BiH: Odbija trgovinski sporazum s Velikom Britanijom koji su potpisale sve zemlje regije

  Milorad Dodik (SNSD) kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine jučer je blokirao odobravanje trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom i aktivirao entitetski interes pod obrazloženjem da predmetni sporazum šteti BiH.

  Riječ je o sporazumu koji su potpisale već četiri zemlje Zapadnog Balkana, a Crna Gora je u finalnoj fazi potpisivanja. Sada jedino BiH zbog Dodika problematizira dogovaranje partnerstva, saradnje i trgovačke aktivnosti sa Velikom Britanijom s obzirom da zbog izlaska Britanije iz Evropske unije naša zemlje nema nikakav sporazum koji će bilateralno urediti te odnose.

  Trgovina i generalno saradnja s Velikom Britanijom do sada se zasnivala na postulatima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, ali nakon Brexita BiH nema definisane trgovinske odnose sa zvaničnim Londonom.

  Ideju za poseban bilateralni sporazum inicirala je Velika Britanija te dostavilA nacrt ugovora koji se u najvećoj mjeri zasniva na većini postavki kakve se nalaze i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

  Identičan tekst koji je dostavila BiH Velika Britanija je dostavila i svim zemljama Zapadnog Balkana. Do sada su četiri države potpisale taj sporazum, uključujući i Srbiju. Sporazum nije potpisan sa BiH i Crnom Gorom, s tim što Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora.

  Velika Britanija je o ovim sporazumima obavijestila i Evropsku uniju, naglašavajući da će se zasnivati na svim postulatima koje sadrži i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te EU nije imala nikakve primjedbe.

  Ali primjedbe vidi ili se pravi da ih vidi Milorad Dodik, koji je cijeli proces preusmjerio na parlament RS-a. Tako će sada Narodna skupština RS-a raspravljati o ovom sporazumu i na poziv Dodika vjerovatno odbiti potpisivanje. U svemu tome ne treba zanemariti da Dodik, u brojnim prilikama kada se obraća javnosti, i kada komentira međunarodnu zajednicu demonizira Veliku Britaniju te je predstavlja kao neprijatelja.

  Izvoz iz BiH u Veliku Britaniju
  Izvoz iz BiH u Veliku Britaniju

  Jasno, Dodiku smeta aktivniji angažman Britanije na Zapadnom Balkanu te otvoreno protivljenje njegovoj secesionističkoj politici. Tu se podrazumijevaju i sankcije koje je Velika Britanija uvela Dodiku, ali i predsjednici RS-a Željki Cvijanović. Ako se zna kakva je procedura onda je jasno da će BiH dugo čekati na potpisivanje trgovinskog ugovora s Britanijom, zbog čega će ispaštati bh. privreda, a najviše izvoznici.

  Uvoz iz Velike Britanije u BiH
  Uvoz iz Velike Britanije u BiH

  BiH je u 2021. godini u Veliku Britaniju izvezla roba u vrijednosti od 91 milion KM. U istom periodu BiH je iz Velike Britanije uvezla roba u vrijednosti od 72 miliona KM.

  klix  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci