More
  spot_img

  Kadribegović: Danas razmatramo prijedlog o proglašenju stanja nesreće u Federaciji

  U ovom trenutku ne mogu kazati da će odluka oproglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH biti donesena, ali ćemo na današnjoj sjednici razmatrati prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, koji je stigao prije dva dana, o proglašenju stanja nesreće u cijeloj Federaciji.

  To je za portal Radiosarajevo.ba kazao Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite. 

  On je potvrdio da će današnju sjednicu voditi Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

  “zaista vam ne mogu potvrditi šta se može dogoditi na sjednici. To što je ovo stanje proglašeno u jednom kantonu (ZHK, op.a.), dok se u ostalih devet očekuje, nije nikakva garancija da će dluka biti donesena”, podvukao je Kadribegović.

  On je za naš portal govorio i o proceduri kako bi na području Federacije BiH bilo proglašeno stanje nesreće. Podsjetimo, u ovoj korona krizi stanje nesreće je samo jednom bilo proglašeno i trajalo je skoro dva i po mjeseca. 

  “To je bilo u periodu od 16. marta do 31. maja ove godine. Mi samo možemo donijeti prijedlog da se po drugi put proglasi stanja nesreće u Federaciji BiH, a on se upućuje Vladi Federacije BiH. Naravno, Vlada FBiH donosi konačnu odluku”, kaže Kadribegović, koji nije mogao precizirati kada će sjednica biti završena i odluka saopćena javnosti.

  pravnom smislu Bosna i Hercegovina nema mogućnost proglašenje vanrednog stanja, a pandan toj odluci je stanje nesreće.

  Time se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama.

  To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega potrebnog za subijanje epidemije koronavirusa.

  U tom slučaju Vlada FBiH treba preduzeti mjere i aktivnosti za ublažavanje ekonomskih posljedica, nastalih pandemijom koronavirusa koja je globalna.

  Od Agencije za bankarstvo Federacije BiH očekuju se donošenje ključnih mjera za ublažavanje posljedica na bankarski sistem, potom na privredu i na građane

  radiosarajevo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci