More
  spot_img

  Jupić oštro kritikovao Tešnjake

  Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Adnan Jupić, ministar zdravstva ocijenio je da naglo širenje virusa na području općine Tešanj može biti samo “logična posljedica određenih stvari koje su rađene, a što je odudaralo od proklamovane strategije“. Ovo je izjavio na danas održanoj press konferenciji.

  Ono što je veoma važno napomenuti je da preminulih od posljedica infekcije koronavirusom u Ze-do kantonu NEMA!

  Jupić je još jednom pozvao općinske štabove da se i dalje pridržavaju operativnih planova kako bi se zatvorila postojeća žarišta. Izrazio je zabrinutost zbog širenja zaraze iz preduzeća “Koža-komerc” koje se jako brzo prošilo. Smatra da je ista situacija bila i u Maglaju, ali su oni bili zbrinuti u Kantonalnoj bolnici, pa su tako klasteri ugašeni relativno brzo.

  Navodi da, sve dok od Ministarstva zdravstva Federacije BiH ne stigne saglasnost da se oboljeli smjeste u Opću bolnicu Tešanj, svi pacijenti se moraju javljati i liječiti u Kantonalnoj bolnici Zenica. Jupić je za Hayat.ba potvrdio i da su u Tešnju testirali i zdravstvene radnike nakon što je potvrđeno da je virusom zaražen suprug jedne medicinske sestre.

  Jupić, inače stranački kolega A-SDA mladog ministra King Shisha, oštro je poručio Tešnjacima da “budu spremni da se suoče sa odgovornošću” jer kako navodi “u Tešnju imamo situaciju da ljudi ne žele da idu u bolnicu odnosno odbijaju bolničko liječenje što nije slučaj sa građanima drugih općina gdje imamo također zaražene.”

  Jupić koji je bivši član SBB-a, možda i preoštro je u svojoj izjavi danas kritikovao Tešanj želeći možda na ovaj način skinuti odgovornost sa sebe, iako on kao Predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva nosi potpunu odgovornost za situaciju na u kantonu, kao i u komunikaciji sa Općinama i Gradom.

  “Naglašavam, način liječenja kakav primjenjuju u Tešnju nije onakav kakav se tretira u drugim općinama ZDK. Jednostavno, u Tešnju se ne žele pridržavati tih odluka odnosno naredbi. Očito se nešto dešava jer se jedino u tom gradu liječe mimo svih procedura koje se primjenjuju u ZDK.”

  Vrijedi istaći i da je Jupić nedavno boravio u službenoj posjeti Tešnju kada je trebalo slikati se prilikom uručivanja mobilnog rendgen aparata vrijednog 150.000KM koji je finansirala Vlada ZDK na čelu sa Mirzom Ganićem, a nabavka izvršena preko Razvojnog programa UNDP.

  Iako je tom prilikom ministar izjavio da situacija u Tešnju nije alarmantno, stoga čude njegovi današnji komentari.

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci