Jedinica privremenog sastava i tim OS BiH spremni za odlazak u Republiku Tursku

Jedinica privremenog sastava i tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz sastava Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) ispraćeni su danas, 10. februara 2023. godine iz Rajlovca u Republiku Tursku, s ciljem izvršenja humanitarne misije otklanjanja posljedica u područjima pogođenim zemljotresom.

Ispraćaju su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez, turski ambasador u BiH Nj. E. Sadik Babur Girgin, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, komandant Brigade taktičke podrške OS BiH brigadir Jasmin Čajić i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar.Ministar odbrane Zukan Helez zahvalio se pripadnicima Oružanih snaga BiH i njihovim porodicama na hrabrosti i odlučnosti da se suoče sa svim izazovima koji ih očekuju u izvršavanju ove humane misije. „Ponosan sam na vas i na to što imamo mogućnost da pomognemo žrtvama pogođenim ovom katastrofom prijateljske nam zemlje“, poručio je ministar Helez, te im poželio sreću i siguran povratak svojim porodicama.

General Mašović je poručio pripadnicima OS BiH da čuvaju prvenstveno sebe i svoje živote te da daju maksimum na spašavanju stradalih, naglasivši da je ovo izuzetno zahtjevan psihofizički posao i poželio sreću u izvršavanju zadataka misije.Komandir timova OS BiH pukovnik Miralem Čanić istakao je da su svi pripadnici OS BiH koji idu u ovu misiju svjesni situacije i spremni dati maksimum na ublažavanju tragičnih posljedica.Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH broji deset specijalista, dok tim OS BiH iz sastava Balkanskih medicinskih snaga broji devet medicinskih specijalista. Jedinica privremenog sastava OS BiH će biti pod operativnom kontrolom nadležne komande Oružanih snaga Republike Turske i zadatke misije će izvršavati zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Turske, dok će medicinski tim OS BiH djelovati u sastavu multinacionalnih Balkanskih medicinskih snaga.Napominjemo da su MO i OS BiH u stalnoj koordinaciji sa Ambasadom Republike Turske u BiH, te će na osnovu njihovih potreba i zahtjeva pružati potrebnu pomoć.Ured za odnose s javnošćuKontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

mod.gov.ba