More
  spot_img

  JASMINA KADRIĆ KOJA IMA 73 GODINE I ŽIVI U NJEMAČKOJ, SVAKE GODINE DOĐE U VISOKO NA ISPRAĆAJ


  Danas je u 10 sati planiran polazak tužne kolone sa tabutima 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će se ove godine ukopati je Salim Mustafić, on je imao samo 16 godina u času smrti, a najstarija žrtva koje će se ukopati ove godine je Husejin Krdžić. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine.

  Kako je istakla Jasmina Kadrić koja ima 73 godine i živi u Njemačkoj, ona svake godine dođe u Visoko na ispraćaj.

  JASMINA KADRIĆ KOJA IMA 73 GODINE I ŽIVI U NJEMAČKOJ, SVAKE GODINE DOĐE U VISOKO NA ISPRAĆAJ
  JASMINA KADRIĆ KOJA IMA 73 GODINE I ŽIVI U NJEMAČKOJ, SVAKE GODINE DOĐE U VISOKO NA ISPRAĆAJ

  – Imam poznanika u Njemačkoj iz Srebrenice dosta. Imam jednu nanu što su joj tri sina ubili i kaže da je našla kosti od jednog sina, od druga dva još nije. Na ovaj način želim odati počast žrtvama – rekla je Kadrić.

  “Godine 1995. počelo je granatiranje i morali smo da bježimo preko šume. Mnogo ih je otišlo u Potočare, među njima i moj otac i brat. Otišao sam preko šume, putovao sam mjesec dana do sigurne teritorije. Oca su mi ubili i kosti smo pronašli 2007. godine, a ukopan je 2009. sa kompletnim skeletom. Brat je pronađen isto tad, ali sa 20 posto kostiju. Čekali smo 20 godina hoće li se šta još pronaći, ali ništa se nije pronašlo i sada ćemo ga 11. jula ukopati. Tu mi je i amidžić koji je ubijen i pronađen među zadnjim pronađenim posmrtnim ostacima”, kazao je Halilović.

  Amor Mašović je kazao da ovaj proces traje od 1996. godine te da je sve isto.

  “Uvijek djeca, članovi iste porodice, otac i sin, blizanci Hasanović i žrtve uglavnom iz sekundarnih grobnica. Jedan skelet je pronađen u tri grobnice i to se ponavlja 20-ak dženaza. Specifično je da su neke od žrtava locirane u općini Dobro Polje u Kalinoviku, gdje su ih Škorpioni doveli, njih devet i strijeljali. Neke od žrtava već 26 godina leže u mrtvaćnici jer roditelji očekuju da će pronaći još kostiju”, kazao je Mašović.

  Uputio je i apel vlastodršcima u Banjoj Luci da progovore o preostalim lokacijama.

  CRNA-HRONIKA.INFO  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci