Izraelski tenkovi presjecaju Pojas Gaze na dva dijela, prešli ključnu ulicu u najvećem gradu

Palestinski izvori navode za Al Jazeeru da izraelski tenkovi dijele pojas Gaze na dva dijela nakon prodora prema ulici Salah al-Din, koja okomito prolazi kroz enklavu.

Svjedoci su također rekli za AFP da su izraelski tenkovi ušli na rub grada Gaze i presjekli ključnu cestu od sjevera prema jugu ratom razorenog palestinskog teritorija.Na jednom od objavljenih videa koje je podijelio izraelski novinar Emanuel Fabian vidi se izraelski tenk kako puca na civilno vozilo u Pojasu Gaze.

Al Jazeerin dopisnik iz Khan Younisa u Pojasu Gaze naveo je da je veliki broj tenkova ušao je iz jugoistočnog dijela Gaze, napredujući prema zapadnoj strani.”Sada su blizu čvorišta koje povezuje razne dijelove Gaze. Ako dosegnu i preuzmu kontrolu nad raskrižjem, učinkovito će podijeliti jug i sjever Gaze jedan od drugoga, značajno ometajući kretanje ljudi.

Izraelske snage izdale su upozorenje ljudima da ne putuju između juga i sjevera Gaze. Izvori su također izvijestili da se tenkovi kreću iz sjevernog dijela Gaze prema gradu Gazi”, naveo je Hani Mahmoud iz Pojasa Gaze.Hazem Qasem, glasnogovornik Hamasa u Gazi, potvrdio je vijest o izraelskim tenkovima koji se približavaju predgrađu grada Gaze.“Palestinski otpor napao je izraelske tenkove u ulici Salah Al Din”, rekao je za Al Jazeeru.

Dodao je da su izraelski tenkovi također upali u područje na jugoistoku Gaze nakon što su ga ranije uništili zračnim napadima.”Palestinski otpor je uvijek spreman za sve izraelske pokušaje kopnene invazije”, naveo je Qasem.

Izraelske trupe su u petak počele sa kopnenim prodorom u Pojas Gaze, a borbe su se vodile uglavnom na sjevernom dijelu. Do sada je u izraelskim napadima ubijeno više od 8.000 Palestinaca.

klix.ba