Izetbegović tvrdi da su stali na put 300 bogatih: A koliko je SDA dozvolila da se takvi obogate?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je njegova stranka “stala na put 300 bogatih” koji su htjeli da “presjeku svaki potok i rijeku”. Smatra da je SDA stala i na put onih koji su u Sarajevu htjeli da grade nebodere.

To je kazao na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA, govoreći o tome zašto ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu ne žele koalirati sa SDA.”

Mi smo stali na put pretjeranim ambicijama pojedinaca u SDA – ljudima kojima smo mi omogućavali da budu premijeri, kojima smo omogućavali da imaju po tri funkcije, a koji su ostavili SDA. Da li je do nas ili je do njih?

Stali smo na put lobijima poput kladioničarskog lobija, jer smo ih htjeli oporezovati. Naravno da će se svetiti. Stali smo na put lobiju koji je htio da presječe svaki potok i rijeku u Bosni i Hercegovini.

To smo zaustavili. Ljudi, 300 njih bogatih su planirali da to urade”, tvrdi Izetbegović.Prema njegovim riječima, SDA je stala na put onih koji su htjeli da u glavnom gradu gradnjom nebodera dodatno onečiste zrak.

Kao zaslužnog za to istakao je bivšeg kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i člana SDA Faruka Kapidžića.”Stali smo na put onih koji su htjeli u Sarajevu, koji ima zagađen zrak, da grade nebodere, ogromne zgrade i da se i dalje pojačava zagađenje zraka.

Gospodin Faruk Kapidžić je s našom instrukcijom stao na put tome. Stali smo na put tim lobijima. Naravno da se stvorio front protiv SDA. Ne tvrdim da je sve sa nama i sa mnom u redu.

Možda smo i mi napravili neku grešku”, zaključio je Izetbegović.Ipak, Izetbegović nije komentarisao koliko je SDA dozvolila i doprinijela takvima da se obogate?

Koliko su kadrovi iz te stranke na nižim nivoima utjecali na gradnju visokih zgrada i slično, što je realna zaostavština iz prethodnog perioda.Zašto SDA nije kontrolisala svoje načelnike i na vrijeme sprječavala slične pojave? Sve su to pitanja na koja Izetbegović treba odgovoriti.

Osim toga, ponovio je da se bez SDA ne može uspostaviti stabilna vladajuća većina.

klix.ba