More
  spot_img

  Izetbegović o briselskom Sporazumu: Važan iskorak na evropskom putu BiH


  Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ocijenio kako je sinoćnje postizanje sporazuma u Briselu važan iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

  – Politički sporazum kojeg su sinoć u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan je iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Principi i obaveze iz Sporazuma predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji već osigurava bolju funkcionalnost naših institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

  Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa. Zahvaljujem se predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i podršci u usaglašavanju i prihvatanju Sporazuma – poručio je Izetbegović.

  Podršku sporazumu dali su SDA, DF, Narod i pravda, SDP, Naša stranka, PDA, NES, Nezavisni blok, Socijalistička partija, SNSD i Ujedinjena Srpska. Sporazum su prihvatila sva tri člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Predsjednik HDZBiH Dragan Čović, iako je bio u Briselu, nije prisustvovao sastanku niti dao podršku Sporazumu.

  Izetbegović o briselskom Sporazumu: Važan iskorak na evropskom putu BiH
  Izetbegović o briselskom Sporazumu: Važan iskorak na evropskom putu BiH

  izvor : saff.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci