Izetbegović imao poruku za Mehmedovića, a o Čoviću kazao: Bog zna hoću li se ikada sresti s njim

Bakir Izetbegović obratio se novinarima nakon što je na današnjem Kongresu ponovo izabran za predsjednika SDA. Govorio je o samoj stranci, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Najavio je odlazak, kako je izjavio, ratne generacije političara SDA i prebacivanje težišta na mlade. Uvjerava da ono što se dešavalo u vezi njegovog stranačkog kolege Šemsudina Mehmedovića nije poremetilo SDA te je imao poruku za njega.”

Mehmedović je dobio minornu podršku koja bi ga trebala zabrinuti. SDA nastavlja svojim putem. Mislim da bi mu bilo bolje da nije radio ono što je uradio. Optužio je SDA da su njene politike na tragu podjele Bosne i Hercegovine. To su teške riječi i nikada to nije govorio. Izgovorio je stvari koje nije trebao reći”, konstatovao je Izetbegović.

Podsjećamo, Mehmedović se nije mogao kandidovati za predsjednika, a u SDA su kao razlog za to naveli to da nije ispoštovao procedure za kandidovanje. Izetbegović uvjerava da je spreman sarađivati s bilo kim ko bude izabran za potpredsjednika stranke. Safet Softić je na samom Kongresu, koji se održava u Zetri, odustao od kandidature.Komentarisao je odnos Sjedinjenih Američkih Država i SDA, smatrajući da su obje na “istoj liniji”.

SAD i SDA su na istima linijama, za iste principe i vrijednosti. Za mene je bilo začuđujuće da je krenuo napad američkog ambasadora (Michaela Murphyja). Nisam razlučio prave razloge za to, osim nezadovoljstva kako sam se odnosio tokom pregovora. Ovoj zemlji SAD itekako trebaju, ali joj treba i SDA”, istakao je.

Ne očekuje da će se SDA vratiti na vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, ali očekuje povratak na vlast u pojedinim kantonima. Na pitanje da li je imao sastanak s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, odgovorio je da ga nije vidio i “Bog zna hoću li ga ikada vidjeti, sresti i razgovarati.

U politici nikad ne reci nikad, ali…”Kongresu prisustvuje više od 1.000 delegata koji će, osim predsjednika i potpredsjednika, izabrati i Glavni odbor kao najviši stranački organ.

klix.ba